Primarii și viceprimarii care semnează contracte pe fonduri europene
Primarii și viceprimarii care semnează contracte pe fonduri europene

Primarii și viceprimarii care semnează contracte pe fonduri europene primesc vor primi un spor de 50% la salariu, dublu față de cel actual, pe care îl merită „cu vârf și îndesat” consideră ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Marcel Boloş.

Marcel Boloș a declarat luni că ministerul său a propus majorarea sporurilor primarilor şi viceprimarilor care semnează contracte pe fonduri europene, la 50%,, el precizând că a socotit că este nevoie de această uniformizare a procentului, ca să stimuleze autorităţile locale în atragerea de bani europeni, ţinând cont că sunt peste 80 de miliarde de euro pe care România trebuie să îi primească.

Noi, Ministerul Fondurilor Europene am avut această iniţiativă, pentru că era nefiresc ca subordonaţii care lucrează în structurile ce implementează fonduri europene să aibă 50% sporul din fonduri iar cei care îşi asumă întreaga responsabilitate şi gestionează proiectele europene, să aibă 25%, aceştia fiind primarii şi preşedinţii de CJ”, a declarat ministrul Investiţiilor şi Fondurilor Europene la Digi24, preluat de PsNews.

Marcel Boloş a arătat că majoritatea proiectelor sunt derulate de autorităţile locale. „La Ministerul Fondurilor Europene am avut această inițiativă, era nefiresc ca subordonații care lucrează în structuri ce implementează fonduri europene să aibă 50% sporuri din fonduri, iar cei care își asumă întreaga responsabilitate și gestionează proiecte europene să aibă 25%, aceștia fiind primarii și președinții de consilii județene. E nevoie de o uniformizare a procentului ca să stimulăm atragerea de fonduri europene. Resursa umană calificată e esențială ca să atragem bani europeni. Fără resursa umană și motivarea corespunzătoare nu avem instrumentele necesare pentru a gestiona acești bani.

Urmează să facem modificări la cadrul legislativ național a indicatorilor în baza cărora se acordă acest spor. Până acum era vorba de numărul de proiecte, sporul maxim era 25%. Urmează să ajustăm indicatorii de performanță ca să stimulăm autoritățile locale să atragă banii europeni. Greul e pe umerii autorităților locale, pe ei trebuie să îi stimulăm corespunzător că România să își poată dezvoltă localitățile. E vorba de numărul de proiecte contractate, pentru care se încheie contract de finanțare. Scopul e să gestionăm instrumentele pe care le creăm pentru gestionarea personalului, să legăm atragerea de fonduri de nivelul acordat pentru acest nivel de sporuri. Aceste sporuri sunt ca să avem o resursă umană bine pregătită care e implicată în procesul de absorbție. Ce e mai important? Să atragem 80 de miliarde de euro sau să ne plângem că se ia acest spor? Acest spor nu se ia dacă nu sunt încheiate contracte de finanțare, aici e secretul pentru acordarea acestui spor, să avem contracte de finanțare.

Primarul care își face treaba merită cu vârf și îndesat acest spor dacă are contracte de finanțare și proiecte atrase. Muncă lui zilnică, faptul că renunță la multe lucruri din viață ca să o ducă mai bine comunitatea, asta ne motivează ca să acordăm acest spor. Nu e o formă mascată de majorare a salariului, ci o formă directă de a stimula conducătorii de instituții – primarii și consilii județene pentru atragerea de fonduri și e un demers pe care l-am făcut și îl considerăm echitabil. Era nefiresc că sporul funcționarului aflat în subordinea primarului să fie de 50% și primarul care își asumă responsabilitatea activității să aibă 25%. Un populism care nu e foarte bun, pentru că România e angajată în acest proces de absorbție a 80 de miliarde de euro”, a declarat Marcel Boloș.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *