Președintele PSD, Marcel Ciolacu, a primit un mandat „larg” din partea Consiliului Politic Național al partidului pentru a negocia cu formațiunile pro-europene şi democratice din Parlament, în vederea formării unei coaliții de guvernare, a anunțat, luni, purtătorul de cuvânt al partidului, Lucian Romașcanu. Social-democrații își doresc poziția de prim-ministru și au stabilit cinci principii fundamentale pentru participarea la guvernare.
Romaşcanu a precizat după Consiliul Politic Naţional al PSD, că s-a discutat despre mandatul ce i se va încredinţa preşedintelui formaţiunii, Marcel Ciolacu şi echipei de conducere în negocierile ce vor urma, atât pentru continuarea discuţiilor privind majorităţile în Parlament, cât şi pentru discutarea unei eventuale participări la guvernare.
În acelaşi timp, au fost foarte multe luări de cuvânt din partea colegilor privind ceea ce s-a întâmplat în alegeri, cum văd dumnealor viitorul, dar plecând de la toate cele discutate, domnului Marcel Ciolacu i s-a votat acest mandat larg de negociere, a afirmat purtătorul de cuvânt al PSD.
Romașcanu a spus că mandatul prevede negocieri cu ”absolut toate forţele pro-europene şi democratice din Parlament”.
Mandatul include şi solicitarea prezenţei la guvernare, având în vedere scorul obţinut de PSD şi obţinerea poziţiei de prim-ministru, a menționat el.
Principiile PSD pentru guvernare
Romașcanu a subliniat că mandatul include cererea poziției de prim-ministru pentru PSD și impune cinci principii fundamentale drept condiții pentru intrarea în guvern.
”PSD-ul va cere poziţia de prim-ministru şi prezenţa la guvernare, incluzând cinci principii fundamentale pe care va trebui să le accepte o eventuală coaliţie din care Partidul Social Democrat face parte:
1. Menţinerea ritmului investiţiilor la peste 100 de miliarde de lei anual.
2. Creşterea puterii de cumpărare prin continuarea reducerii inflaţiei şi reducerii impozitării pe muncă, inclusiv plafonarea preţurilor la gaze, energie şi alimentele de bază.
3. Măsuri care să subscriu noţiunii de patriotism economic, în continuarea susţinerii mediului privat românesc, plus menţinerea pragului la întreprinderile mici şi mijlocii.
4. Industrializarea României.
5. Reforma statului, începând de la un guvern mai suplu şi continuând cu debirocratizare şi aşa mai departe”, a enumerat social-democratul.
Acestea sunt cele cinci puncte, fără de care Partidul Social-Democrat nu va intra la guvernare, a adăugat Romașcanu.