Guvernul analizează noi creșteri de taxe pentru 2025. Măsura din PNRR care împovărează românii

Premierul Marcel Ciolacu se delimitează de declarațiile făcute de Dragoş Sprînceană, omul desemnat de acesta să refacă legătura cu administraţia Trump. Sprînceană a făcut mai multe declaraţii controversate, printre care aceea că le-a spus oficialilor americani din administratia Trump să îl ignore pe preşedintele interimar, Ilie Bolojan. Ulterior, Elena Lasconi și Nicușor Dan i-au cerut clarificări lui Marcel Ciolacu.

„Părerile exprimate în spațiul public de diverși cetățeni români care nu au nicio calitate oficială sunt pur personale și nu implică o poziție a statului român. Pozițiile oficiale ale României sunt întotdeauna transmise prin canale instituționale, în strânsă legătură cu Președinția și Ministerul Afacerilor Externe. Prioritățile politicii externe românești rămân, așadar, neschimbate”, a transmis Ciolacu, într-un mesaj pe Facebook.

Premierul spune că nu există „niciun „emisar al lui Ciolacu””.

„Prin urmare, nu există niciun „emisar al lui Ciolacu”, există însă mulți români din diaspora – antreprenori, medici, specialiști IT etc, cu care am vorbit în ultima perioadă și care s-au arătat dispuși să deschidă diverse canale de comunicare prin prisma conexiunilor pe care le au atât în Statele Unite, cât și în Europa. Avem milioane de români în Diaspora și fiecare dintre ei, prin ceea ce face zi și zi, poate fi un foarte bun „emisar” al țării noastre. La fel cum polonezii au apelat la diaspora lor pentru a crește vizibilitatea propriului stat, la fel voi proceda și eu cu oricine este dispus să sprijine activ România. Între a face ceva pentru țara mea și a mă jeli continuu pe rețelele sociale ca unii și alții, aleg să acționez. Cei care ne-au ținut ani de zile pe la ușa Schengen sunt cei care ne dau astăzi lecții despre ce trebuie sau nu trebuie făcut”, a mai scris Ciolacu pe Facebook.

Adrian Câciu: Domnul Sprînceană ar fi trebuit să stea în banca lui

Deputatul PSD Adrian Câciu a declarat că ceea ce a spus Dragoș Sprînceană „sunt afirmații private” și „nu reprezintă poziția oficială nici a premierului Ciolacu, nici a Guvernului României, nici a președinției României.” „Sunt afirmații private. În primul rând a acceptat să dea un interviu în presa românească și e de lăudat. N-am mai văzut diaspora de mult în presa românească, chiar în media, chiar la dumneavoastră, dar aceste afirmații sunt private, nu reprezintă neapărat poziția contextualizată a statului român. Pentru că ce se pierde din vedere este că inclusiv președintele Bolojan, ca și premierul Ciolacu militează pentru o pacie sustenabilă și durabilă în Ucraina. Este un român care este în Partidul Republican din Statele Unite și care este apropiat până la urmă de administrația Trump. Are voie să aibă opiniile sale care nu sunt neapărat divergente. Opiniile sunt convergent în ceea ce privește pacea din Ucraina, chiar și Europa întreagă militează pentru pace în Ucraina. Deci aici nu suntem într-o zonă de divergență,” a declarat Câciu.

„Din punctul meu de vedere, înțeleg intenția ca Ciolacu să deconteze tot. Am înțeles, a plecat Iohannis, a rămas Ciolacu. (…) Din punctul meu de vedere, domnul Sprînceană nu trebuia să facă această gafă și nu trebuia să dea interviuri presei române, mai ales având în vedere situația tensionată. Trebuie să-și facă, dacă se poate, treaba lui pe care o are sau aceste relaționări pe care le are în beneficiul României. Să stăm și să dăm explicații despre ce zice domnul Sprînceană sau dânsul să stea și să explice României anumite chestiuni care sunt, încă o dat,ă opinii pe care le are ca republican, pentru că totuși face politică în Statele Unite, pentru numele lui Dumnezeu, politicienii au opinii care pot părea ciudate în momentul în care le pui într-un context advers. Acum stăm tot să dăm explicații pentru domnul Sprînceană. Deci dânsul ar fi trebuit să stea în banca lui, dacă îmi permiteți o părere,” a declarat Adrian Câciu.

Sprînceană: „Am fost rugat să intermediez anumite discuții, să deschid anumite căi de comunicare”

Omul de afaceri Dragoș Sprînceană, contactat de Marcel Ciolacu să fie „emisarul” României în SUA, a afirmat, duminică seara, că Administrația Trump trebuie să ignore declarațiile pro-Ucraina venite din România câtă vreme țara noastră are un președinte interimar. „Trebuie să așteptăm un președinte stabil în România și apoi să reluăm legăturile”, a spus el într-o intervenție la Digi24.

Dragoș Sprînceană e de părere că Administrația SUA ar trebui să ignore declarațiile pro-Ucraina și pro-Franța ale președintelui interimar Ilie Bolojan.

„Nu este emis niciun mandat oficial, doar am fost rugat să intermediez anumite discuții, să deschid anumite căi de comunicare. Nu există niciun document scris, nu am directive de la guvernul român. Dacă aveam un mandat să fac lobby, exista un contract și trebuia să fiu plătit. Am făcut-o din bunăvoință și pentru că-mi iubesc țara. Am transmis aceste mesaje care mi s-au cerut de la biroul domnului Ciolacu”, a mai spus Dragoș Sprînceană.

Marcel Ciolacua anunțat săptămâna trecută că omul de afaceri stabilit în SUA, membru al Partidului Republican, este unul dintre emisarii aleși de el pentru a reprezenta interesele țării noastre în rândul Administrației Trump, cu precădere în ce privește ridicarea vizelor pentru România.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *