Măsurile restrictive ale statelor în combaterea epidemiei de coronavirus trebuie să fie strict proporționale cu starea de pericol și nu trebuie să submineze democrația, a avertizat Comisia Europeană guvernele UE. Luarea de poziție a venit după ce Ungaria a stârnit îngrijorare la nivelul mecanismelor de conducere ale Uniunii Europene, prin măsurile pe care le poate lua premierul Viktor Orban fără să aibă nevoie de votul Parlamentului.

Sub pretextul combaterii răspândirii informațiilor false, guvernul maghiar a stabilit pedepse care pot merge până la cinci ani de închisoare. La fel sunt pedepsite şi faptele care ”zădărnicesc sau îngreunează” combaterea coronavirusului.

„Este foarte important ca măsurile de urgenţă să nu fie adoptate pe seama principiilor şi valorilor noastre fundamentale (…) Democraţia nu poate funcţiona fără o presă liberă şi independentă”, a indicat într-o declaraţia preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

„’Orice măsuri de urgenţă trebuie să se limiteze la ceea ce este necesar şi să fie strict proporţionate. Ele nu trebuie să dureze pe termen nedefinit (…) Guvernele trebuie să se asigure că astfel de măsuri sunt supuse unui control periodic”, a adăugat ea, potrivit publicației Știri pe Surse.

Premierul ungar Viktor Orban a obţinut luni din partea parlamentului dreptul ca, în cadrul stării de urgenţă decretate din cauza coronavirusului, să legifereze prin ordonanţe şi să prelungească această stare de urgenţă fără acordul legislativului. Conform legii adoptate luni, difuzarea de ”ştiri false” poate fi sancţionată cu până la cinci ani de închisoare.

Vorbind despre măsurile restrictive, un purtător de cuvânt al guvernului de la Budapesta, Zoltan Kovacs, a insistat luni, într-o postare pe Twitter, asupra faptului că proiectul de lege este limitat în timp de puterea de revocare a parlamentului şi de pandemia însăşi care „se va termina într-o zi, să sperăm”.

Executivul comunitar a criticat şi săptămâna trecută acest proiect de lege ungar, purtătorul de cuvânt Christian Wigand avertizând că, ”în mod general”, măsurile adoptate de statele UE în cadrul stării de urgenţă pentru combaterea pandemiei de coronavirus trebuie să fie proporţionale şi provizorii, iar mass-media trebuie să rămână liberă şi independente.

În urma criticilor venite de la Bruxelles, premierul ungar Viktor Orban a spus că această criză creată de coronavirus a expus ”punctele slabe” ale Uniunii Europene şi eşecul acesteia de a veni în ajutor atunci când este nevoie. ”Ajutorul nu prea vine de acolo”, a spus Viktor Orban.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *