Un medic și o asistentă, condamnați pentru uciderea unei bătrâne
Un medic și o asistentă, condamnați pentru uciderea unei bătrâne

Un medic și o asistentă de la Spitalul de Arși din Capitală au primit o condamnare cu suspendare într-un caz de ucidere din culpă, în urma transfuziei greșite de sânge efectuată unei paciente în vârstă.

Deși membrii familiei victimei au solicitat despăgubiri în valoare de câteva milioane de euro, instanța a decis acordarea unei sume mult mai mici.

Asistenta medicală a administrat pacientei o grupă greșită de sânge, în timp ce medicul nu a supervizat testele efectuate. Sentința finală a stabilit o pedeapsă de un an și șase luni de închisoare pentru asistentă, față de doi ani de detenție în prima instanță. Ea a fost responsabilă de identificarea greșită a grupei de sânge a femeii de 75 de ani, care fusese mușcată de propriul câine în curtea sa, considerând-o a avea grupa A2 în loc de B3, transmite B1TV.

Asistenta a efectuat transfuzia pacientului cu două unități de sânge, ceea ce a dus la decesul acestuia, o săptămână mai târziu. Ancheta a dezvăluit că transfuzia s-a efectuat fără autorizație, iar asistenta nu avea calificarea necesară. În plus, medicul responsabil de supravegherea procedurii a fost considerat neglijent.

Sentința Judecătoriei Sectorului 1 a menționat că medicul a solicitat asistentei medicale să efectueze testarea pretransfuzională pentru determinarea grupului sanguin, dar nu a supervizat procesul, iar pacientei i-au fost administrate două unități de sânge cu grupa A2, ceea ce a cauzat decesul acesteia.

Deși medicul și asistenta au fost găsiți vinovați de ucidere din culpă, executarea pedepselor lor a fost suspendată, astfel că nu vor ajunge la închisoare. Cei doi vor trebui să presteze muncă în folosul comunității, asistenta pentru o perioadă de 90 de zile la Termoenergetica, iar medicul pentru 60 de zile la Direcția de Protecția Copilului.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *