Lipsa medicamentelor pentru pacienții cronici în România
Lipsa medicamentelor pentru pacienții cronici în România

Lipsa medicamentelor pentru pacienții cronici în România ar urma să se rezolve săptămâna viitoare. Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS) va primi fonduri de la Ministerul Finanțelor pentru deblocarea programelor de sănătate.

CNAS a solicitat suplimentarea bugetului aferent trimestrului III și a primit de abia acum aprobarea de la Ministerul Finanțelor. Aceste fonduri vor fi utilizate pentru plățile pentru servicii medicale, medicamente și materiale sanitare, inclusiv pentru programele naționale de sănătate și contractele cost-volum și cost-volum-rezultat. Această decizie vine după ce programele naționale de sănătate au rămas fără finanțare pentru câteva zile, lăsând pacienții cronici fără medicamente și tratament.

În urma solicitărilor Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, Ministerul Finanțelor a transmis CNAS aprobarea suplimentării prevederilor bugetare aferente trimestrului III, prin diminuarea corespunzătoare a prevederilor trimestrului IV, cu încadrarea în fondurile anuale aprobate prin Legea Bugetului de Stat”, au transmis reprezentanții Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, potrivit HotNews.ro.

De asemenea, CNAS anunță că a inițiat și finalizat în cursul zilei de ieri „toate procedurile administrative referitoare la Memorandumul de aprobare a suplimentării limitei de credite bugetare și credite de angajament, pentru luna septembrie, conform trimestrializării nou aprobate și l-a transmis deja către ministerele avizatoare”.

După aprobarea Memorandumului, CNAS va efectua plățile pentru servicii medicale, medicamente și materiale sanitare, inclusiv pentru programele naționale de sănătate și cele care fac obiectul contractelor cost-volum și cost-volum-rezultat, cu termen de plată în luna septembrie, mai spun reprezentanții Casei Naționale de Asigurari de Sănătate.

Reprezentanții pacienților cronici și asociațiilor de pacienți au făcut apel la guvern să ia măsuri urgente pentru a debloca finanțarea necesară sistemului medical și au cerut CNAS să publice suma necesară pentru derularea programelor naționale de sănătate până la sfârșitul anului 2023. Acum, cu aprobarea suplimentării bugetare, se așteaptă ca aceste programe să poată fi reluate și să ofere acces la medicamente și tratament pacienților cronici.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *