Medicii de familie din București și 13 județe amenință cu reducerea activității ca formă de protest față de neplata facturilor și salariilor.
Medicul Eva Cristescu a explicat în cadrul emisiunii „Politica Zilei” de la B1 TV că medicii au decis să limiteze activitatea la 60% din numărul de consultații, în funcție de sumele plătite de casele de asigurări în fiecare județ. Medicii de familie sunt nemulțumiți de situația financiară precară în care se află, având dificultăți în achitarea salariilor, facturilor la utilități și taxelor către ANAF.
„Așa au zis colegii, nu că să nu ne mai găsiți, ci să limităm activitatea la 60 % din numărul de consultații, atât cât au plătit casele de asigurări în județele respective.
A fost președintele Casei, la televizor, cred că o săptămână în urmă, nu mai mult, și a spus că din banii pe care i-a primit din fondul de rezervă al Guvernului va achita salariile medicilor din spitale și din ce rămâne, va achita 60 % din facturile furnizorilor de servicii. Și noi suntem furnizori de servicii.
Medicina de familie, la fel ca și multe alte specialități, care lucrează cu aceeași formă de organizare, adică în cabinetele proprii, în contract cu casa de asigurări, facturează în fiecare lună la casa de asigurări serviciile medicale prestate, și medicii de familie, și capitația, că așa e modelul.
Deci aceasta este factura pe care casa de asigurări o plătește în procent de 60 %, bani din care, după aceea, medicul are de plătit salariul asistentei, eventual chirie, utilități la spațiul în care funcționează, depinde de unde are spațiu, de la stat sau de la un privat.
A venit iarna, cresc facturile la căldură, de asemenea, tot ce înseamnă utilitățile cabinetului, softul de calculator, imprimanta, cerneala, pixurile, toate lucrurile astea de care ai nevoie ca să funcționezi.”