Medicul Virgil Musta se așteaptă la o creștere a numărului de cazuri de coronavirus pe măsură ce noile tulpini se răspândesc în România. Ar putea exista și al treilea val, dacă în câteva luni nu se va ajunge la un procent de imunizare de 60-70% în următoarele luni.
„Avem un pericol foarte mare – noua tulpină – care se pare că, datorită faptului că țările vestice au impus un embargo aproape total, în sensul că sunt carantinați, nu se mai transmite atât de ușor dintr-o zonă în alta. Dacă ajunge noua tulpină a virusului în România și se răspândește, foarte probabil că vom asista din nou la o creștere a numărului de cazuri” a declarat medicul Virgil Musta din Timișoara, citat de Hotnews.
„Nu știm când ne-ar putea lovi un al treilea val. Eu nu sunt epidemiolog, dar în acest moment nici din punct de vedere epidemiologic nu cred că există niște calcule exacte, din mai multe motive: pe de o parte, după cum vedem, apar factori noi, nu este o evoluție constantă a unei epidemii obișnuite, apar tulpini noi și, pe moment, această tulpină care a apărut este mai contagioasă. Dar, dacă mai apar și altele, acest element este foarte greu de pus în calcul” a mai spus medicul.
„Totul depinde de numărul de persoane vaccinate și de viteza cu care reușim să vaccinăm. Pentru că, dacă noi reușim în câteva luni să vaccinăm 50%-60% din populație, sigur situația va fi mult mai bună și nu va urma un alt val.”
„Când s-a strâns ușor șurubul, situația a fost ținută sub control. Iar acest lucru s-a demonstrat nu numai la noi în țară, ci în toate țările. În momentul când nu s-au mai respectat regulile din diferite motive, a crescut imediat numărul de cazuri. În momentul când iar s-au restricționat anumite activități, s-au carantinat anumite zone, s-au obținut rezultate” a mai spus Virgil Musta.
În altă ordine de idei, mortalitatea ar putea fi redusă dacă mulți dintre pacienți s-ar prezenta la spital la primele dificultăți de respirație, a explicat Virgil Musta.
„Din păcate, vin mulți cu forme severe, pentru că mulți dintre cei care vin stau acasă prea mult, vin abia când li se agravează boala, când respiră foarte greu, cu afectare pulmonară peste 50%. De aceea, și terapia, în cazul lor, este mult mai dificilă, iar mortalitatea este încă mare”, a precizat medicul, pentru Hotnews.
Virgil Musta a atras atenția că „dacă dintre cei care vin cu forme severe unii ar veni puțin mai repede, am mai putea salva niște vieți, iar acesta este un lucru foarte important.”
„Dacă ei ar veni la spital să se evalueze când au semne de oarecare severitate a bolii și i-am putea surprinde într-o perioadă mai timpurie a bolii, sunt convins că și șansele de reușită ar fi mult mai bune”, a mai spus specialistul din Timișoara.