Noul prim-ministru al Franței, Michel Barnier, se confruntă cu provocări semnificative în încercarea de a forma un guvern viabil, pe fondul tensiunilor politice și al amenințărilor cu moțiuni de cenzură din partea opoziției. Este un peisaj politic francez post-alegeri dificil, marcat de un parlament fragmentat.
Barnier, numit recent de președintele Emmanuel Macron, și-a propus să formeze o administrație care să pună capăt impasului politic al țării. „După ascultarea tuturor,” cum a declarat însuși premierul, acesta speră să anunțe componența noului cabinet în zilele următoare, potrivit B1TV.
Cu toate acestea, sursele apropiate lui Barnier sugerează că procesul ar putea dura mai mult decât se anticipase inițial. Vincent Jeanbrun, purtătorul de cuvânt al Partidului Republicanilor, formațiunea lui Barnier, a declarat că premierul are „o ecuație complexă de rezolvat” și că un anunț nu este așteptat înainte de sfârșitul săptămânii viitoare.
Provocarea principală a lui Barnier este să găsească un echilibru între diferitele forțe politice din Adunarea Națională, unde niciun bloc nu deține majoritate absolută. Extrema dreaptă și stânga radicală amenință deja cu moțiuni de cenzură împotriva oricărui guvern care nu le satisface cerințele.
Jordan Bardella, președintele Adunării Naționale din Franța, a avertizat: „Dacă Michel Barnier va continua cu programul condus de Emmanuel Macron de șapte ani, care a fost grav învins în urnele electorale europene și legislative… atunci guvernul va cădea.”
În același timp, Fabien Roussel, secretarul național al Partidului Comunist Francez, a declarat că „Moțiunea de cenzură este pe masă. Este gata, lucrăm la asta,” cerând noului premier să abroge controversata lege a pensiilor.
Un sondaj recent Ipsos arată că 64% dintre francezi cred că Macron a ignorat rezultatul alegerilor, cifra crescând la 91% printre susținătorii coaliției de stânga. Doar o treime dintre respondenți au aprobat alegerea lui Barnier ca prim-ministru.
În acest context tensionat, experții politici, precum Christian Le Bart de la Institutul de Studii Politice din Rennes, consideră că Barnier se află într-o poziție dificilă, cu opțiuni limitate pentru a satisface cerințele contradictorii ale diferitelor facțiuni politice.