Socot Apele Române

Inundațiile de la Galați readuc în atenția publicului o firmă apare de trei decenii în dosarele DNA, în scandalurile de presă și extrasele bancare de la Apele Române. Compania Socot S.A. tocmai ar fi trebuit să finalizeze un contract de 25 de milioane de euro pentru prevenirea inundațiilor de la Galați. Este vorba despre firma acuzată de un ministru al mediului că a fugit cu banii pentru diguri. Aceiași firmă a fost acuzată de procurori că a mituit alt ministru al mediului. Patronul a fost condamnat pentru o super-șapgă dată unui director de la Apele Române, dar compania încasează în continuare de la stat.

Socot S.A. – radiografia unei firme penale

Sulfina Barbu declara în urmă cu aproape 20 de ani că mai multe companii au fugit cu banii pentru diguri și sesiza procurorii cu privire la această afacere. Compania Socot S.A era în capul acestei liste care a declanșat un scandal minor la vremea respectivă. După câteva audieri la parchet, afacerile au continuat la fel ca și înainte.

În 2015, Codruta Kovesi cerea ridicarea imunității parlamentare a lui Lazlo Borbely. Acuzațiile vizau perioada în care acesta fusese ministru al Mediului și aranjase niște licitații la Apele Române. La dosar apărea din nou numele companiei Socot S.A. care beneficia de aceste afaceri.

Patronul Eugen Laurean Popa era martor, iar partenerul său de afaceri de la compania Lescaci Com era martor, semn că primul fusese cooperant în anchetă.

La doi ani distanță, patronul de la Socot S.A. este trimis în judecată în alt dosar. Obiectul anchetei fuseseră tot banii pentru amenajarea cursurilor de apă. Laurean Popa era acuzat de o mită uriașă dată directorului de investiții de la Administrația Națională Apele Române, Vasile Ofimaș.

image 37

Afacerile Socot S.A. neperturbate de scandaluri și dosare

Niciunul dintre dosarele făcute de procurori nu a afectat afacerile companiei care de trei decenii înghite fondurile pentru amenajarea albiilor la râurile care ar putea să producă niște dezastre fabuloase.

Numai în ultimii cinci ani de zile, compania care a apărut în dosarele a doi miniștrii ai Mediului a fost implicată în afaceri cu statul de peste un miliard de lei. Mare parte din afaceri s-au petrecut cu Administrația Națională Apele Române și Agenția Națională de Îmbunătățiri Funciare.

Dezastrul de la Galați a costat 25 de milioane de euro

Pe 24 iulie 2023, Administrația Bazinală de Apă „Prut – Bârlad” aloca 119 milioane de lei fără TVA pentru reducerea riscului la inundatii a municipiului Tecuci, judetul Galati. Licitația a fost câștigată de Socot SA, Inoveco și Dimar.

image 38

Durata lucrărilor de execuție era de 13 luni de zile. Asta înseamnă că luna trecută cele trei firme ar fi trebuit să termine cele 119 milioane de lei, iar digurile să fi fost pregătite să diminueze efectele ciclonului Boris.

Niciun oficial de la Apele Române nu a dorit să discute despre această afacere. Nici Ministrul Mediului nu a vrut să comenteze situația existentă. Practic, instituția a plătit 25 de milioane de euro pentru lucrări care trebuiau să prevină dezastrul, iar în teritoriu apele au făcut prăpăd.

Anul trecut a fost un an prolific pentru Socot. Firma a mai pus mâna pe lucrări de 95 de milioane de la ABA Jiu și 60 de milioane de la ABA Crișuri.

Partenerii de la Dimar, al ministru alt scandal

În afacerea de la Galați mai este implicată o companie controversată. Dinmar SA este deținută de Iulian Drăgunoiu care în 2009 apărea cu 50.000 de lei pe lista sponsorilor Partidului Democrat Liberal.

Cinci ani mai târziu, Drăgunoiu era asociat de presă cu Rovana Plumb, ministrul social-democrat al Mediului. Asocierea era favorizată și de faptul că Dimar SA primea contracte pe bandă rulantă de la Apele Române. Mai mult, firma de construcții a fost gratulată în 2014 cu un contract în valoare de 275 de milioane de lei în domeniul tehnicii de calcul.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *