Uniunea Europeană a înlăturat trei oligarhi ruși de pe lista sancțiunilor
Uniunea Europeană a înlăturat trei oligarhi ruși de pe lista sancțiunilor

Uniunea Europeană a înlăturat trei oligarhi ruși de pe lista sa de sancțiuni împotriva Rusiei, în contextul crizei din Ucraina. Acești oligarhi sunt Grigori Berezkin, Farhad Ahmedov și Alexander Șulghin, iar liderul militar rus Gheorgi Șuvaev, decedat anul trecut, va fi, de asemenea, scos de pe lista sancțiunilor.

Grigori Berezkin este un om de afaceri rus implicat în diferite sectoare precum mass-media, infrastructură și energie, și este apropiat de președintele rus Vladimir Putin.

Farhad Ahmedov este un miliardar de origine azeră, care și-a construit averea în industria gazelor din Siberia în anii ’90 și a fost senator în Rusia între 2004 și 2009. El a fost sancționat de UE și Marea Britanie în urma invaziei ruse din Ucraina și trăiește acum în Baku, transmite Hotnews.

Ahmedov este implicat în sectorul petrolului și gazelor din Rusia, potrivit listei oficiale de sancțiuni a UE.

O înregistrare audio a unei convorbiri telefonice despre care se presupune că a avut loc între producătorul rus de muzică Iosif Prigojin și Farhad Ahmedov a creat vâlvă în Rusia, cei doi criticându-l în termeni duri pe liderul de la Kremlin, Vladimir Putin.

„Lui [Putin] nu-i pasă de nimic. Și nu-i pasă de oameni. El este Satana. Un fricos”, ar fi spus Ahmedov despre Putin, adăugând că „ne-a f…t pe toți. Pe toți și totul. Întreaga țară. Întreaga populație, la naiba”.

Alexander Șulghin a fost șeful firmei ruse de comerț electronic Ozon.

Decizia de a înlătura acești oligarhi de pe lista de sancțiuni a UE vine într-un moment în care tensiunile dintre Rusia și Ucraina sunt ridicate, dar reflectă, totodată, și dinamica complexă a politicilor UE în ceea ce privește relațiile cu Rusia.

Lista de sancțiuni a UE a fost impusă în 2014, în urma anexării ilegale a regiunii Crimeea de către Rusia, și include până acum aproape 1.600 de persoane și peste 200 de entități.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *