Ministerul Educației propune introducerea "sălii de detenție" în școli pentru elevii indisciplinați
Ministerul Educației propune introducerea "sălii de detenție" în școli pentru elevii indisciplinați

Noul proiect de Statut al Elevului pentru anul 2024, pus în consultare publică de Ministerul Educației, prevede introducerea unei măsuri controversate: „sala de detenție” pentru elevii care deranjează orele. Potrivit edupedu.ro, preluat de B1TV, în această sală „elevii care perturbă orele ar putea fi reținuți, sub supravegherea unui profesor, unde să citească sau să rezolve fișe de lucru”.

Proiectul stipulează că „în cazul elevilor care în timpul orei de curs manifestă comportamente care aduc prejudicii activității de predare-învățare-evaluare, cadrul didactic poate decide ca aceștia să desfășoare activitate în școală, în timpul orei respective, sub supravegherea unui cadru didactic sau a unui cadru didactic auxiliar, într-o sală din unitatea de învățământ stabilită pentru desfășurarea, de regulă, a unor activități de tipul: lectură suplimentară, completarea de fișe de lucru etc” În aceste situații, părinții sau tutorii legali ai elevilor vor fi informați în scris.

Proiectul prevede o excepție pentru „elevii cu cerințe educaționale speciale”, care „sunt preluați pentru a desfășura activitate cu personal specializat”.

Ideea introducerii unei forme de detenție în școli a fost propusă încă din aprilie 2023 de sindicatele din învățământ. Reprezentanții FSE „Spiru Haret” au menționat atunci o măsură „prin care se înțelege faptul că elevii stau într-o clasă după ore sub supravegherea unui cadru didactic folosind acest timp să reflecteze asupra faptelor comise”.

Propunerea Ministerului Educației a stârnit deja controverse, unii experți în educație punând la îndoială eficacitatea unei astfel de măsuri punitive și subliniind necesitatea unor abordări mai constructive pentru gestionarea comportamentelor problematice ale elevilor.

Rămâne de văzut dacă și în ce formă va fi adoptată în final această prevedere în noul Statut al Elevului și cum va fi ea implementată în practica școlară din România.

Join the Conversation

1 Comment

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *