Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Mircea Fechet, a anunțat joi o restructurare majoră a Regiei Naționale a Pădurilor Romsilva, care prevede reducerea numărului de directori cu 86% și stabilirea unor obiective financiare mai ambițioase.

„Am respins propunerea de buget pe care au comunicat-o ministerului. Am găsit-o prea puțin ambițioasă. Profitul propus pentru anul 2025 de către conducerea actuală a Regiei era, dacă îmi amintesc bine, de aproximativ 40 de milioane de lei. Asta înseamnă aproape 10 lei la hectar, ceea ce, în opinia mea, reprezintă o sumă prea mică,” a declarat Fechet după ședința de Guvern, conform Hotnews.

Potrivit proiectului de reorganizare, din cei 121 de directori ai companiei, doar 17 vor rămâne în funcții, aceștia urmând să fie evaluați pe baza unor indicatori de performanță clar definiți. În cazul neîndeplinirii acestora, directorii riscă revocarea din funcție.

Ministrul a explicat și un nou criteriu de organizare: „Am propus ca o Direcție silvică să nu poată avea mai puțin de 200.000 de hectare. E adevărat că urmează să compensăm, pentru că nu-i tot una să ai pădure la munte sau să ai pădure la câmpie. Astăzi, există Direcții silvice cu puțin peste 20.000 de hectare.”

Un alt aspect important al reorganizării vizează transparentizarea angajărilor și eliminarea discrepanțelor salariale. „Angajarea personalului Romsilva se va face prin concurs național, organizat la sediul structurii centrale. Dorim, așadar, să oferim șanse egale celor care aleg să profeseze în domeniul silviculturii,” a subliniat Fechet.

Referitor la disparitățile salariale, ministrul a remarcat: „Există mari diferențe de la o direcție silvică la alta, chiar și în interiorul aceleiași direcții silvice, în funcție de cum a crezut șeful de ocol, cum a crezut directorul de direcție sau cum au crezut alți angajați. Salariile diferă foarte mult pentru aceeași pregătire și pentru aceeași vechime în muncă.”

Aceste măsuri vin în contextul în care, conform datelor publicate de Romsilva în ianuarie, suma totală plătită drept bonusuri a fost redusă cu 60% în 2024, iar de la 1 ianuarie 2025, aceste bonusuri au fost anulate complet, conform OUG 156/2024.

Este de menționat că, deși la înființarea sa în 1991 Regia administra circa 6,3 milioane hectare de fond forestier cu 46.472 de angajați, la finalul anului 2023 administra doar 3,12 milioane hectare proprietate publică a statului, având 14.189 de salariați.

Intenția de restructurare a fost anunțată de ministrul Fechet încă din ianuarie, când a avertizat asupra riscului ca Romsilva să nu înregistreze profit pentru anul 2024. Ulterior, în martie, inspecția corpului de control al ministerului a scos la iveală că unii directori primiseră „bonusuri nerușinate” la pensionare, ajungând în unele cazuri la sume de până la 100.000 de euro, după care au revenit pe funcțiile deținute anterior.

 

Constantinescu Gabriel

Gabriel Constantinescu este unul dintre jurnaliștii care a acoperit vreme îndelungată zona socială din presa online. Cu experiență în alegerea știrilor, Gabriel este pasionat de sport și drumeții....

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *