Schimbările semnificative la polițele de asigurare RCA pregătite de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) aduc modificări substanțiale în ceea ce privește penalizările pentru șoferi, dar și în funcționarea generală a acestui sistem. Potrivit propunerilor, noile reguli ar putea fi implementate începând cu luna septembrie 2024, odată cu intrarea în vigoare a acestor modificări.

Una dintre modificările majore se referă la sistemul bonus/malus, care va fi revizuit în întregime. Se vor introduce criterii suplimentare pentru evaluarea comportamentului șoferilor în trafic și, eventual, posibilitatea de a acorda bonusuri sau penalizări în funcție de aceste criterii, transmite Antena 3.

Sistemul bonus-malus

La sistemul bonus-malus, modificarea constă în detalierea elementelor noi care vor putea fi luate în considerare pentru sancționarea prin preț a șoferilor cu un comportament prost în trafic și, eventual, bonusarea suplimentară a celor cu o conduită bună, transmite Antena 3.

Bonus/malus – sistem prin care, pe baza încadrării în una dintre clasele de bonus sau în una dintre clasele de malus, se acordă reduceri sau se impun majorări ale primei de asigurare, în funcție de criterii precum:

a) istoricul de daune plătite;

b) natura și severitatea prejudiciilor produse pentru care s-au achitat despăgubiri, respectiv vătămări corporale sau decese;

c) conducerea vehiculelor sub influența băuturilor alcoolice și/sau a substanțelor cu efect psihoactiv;

d) oferirea unor informații false la momentul încheierii contractului RCA;

e) nerespectarea continuității obligației de asigurare RCA pentru o perioadă mai mare de 30 zile;

f) contravențiile și sancțiunile aplicate de către personalul Poliției Române privind încălcarea regulilor pentru circulația vehiculelor care denotă un comportament neadecvat în trafic ce conduce la un risc ridicat de accidente, scrie economica.net care citează documentul, subliniind faptul că articolele evidențiate reprezintă noutăți.

Fără RCA pe o lună

De asemenea, noua propunere prevede eliminarea polițelor RCA valabile pe o lună, însă se introduce opțiunea de a plăti prima de asigurare în rate lunare, trimestriale sau semestriale. Această facilitate va fi disponibilă doar pentru polițele cu o valabilitate de 12 luni și va fi obligatorie pentru asigurători, dar facultativă pentru asigurați.

În ceea ce privește plățile pentru daune, se propune introducerea unui sistem de plată anticipată direct către păgubit, cunoscut sub numele de „regie proprie”. Această schimbare va simplifica procesul de despăgubire și va permite păgubitului să încaseze dauna fără a fi necesară prezentarea unor documente suplimentare.

Un alt aspect important este intensificarea sancțiunilor pentru șoferii care circulă fără asigurare RCA. Aceștia vor fi amendați în mod diferențiat, în funcție de tipul vehiculului și de riscurile asociate acestuia. De asemenea, se prevede o cooperare mai strânsă între autoritățile competente, cum ar fi Poliția și Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR), pentru a identifica și sancționa șoferii în ilegalitate.

Din toamnă, șoferii care circulă fără RCA vor putea fi amendați și prin sistemul de camere al CNAIR. Amenzile cresc și de 15 ori

În ceea ce privește șoferii care circulă fără RCA, vor fi implicate în premieră mai multe instituții, inclusiv Poliția și CNAIR, aceasta din urmă având funcțional un sistem foarte eficient de verificare a rovinietei.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *