Muzeul Peleș, unul dintre cele mai importante obiective turistice și culturale din România, se află într-o stare avansată de degradare, avertizează ministrul Culturii, Raluca Turcan. Din cauza acestei degradări, se vor începe intervenții de urgență pentru consolidarea și protejarea castelului.
Conform declarației ministrului Turcan, procedura de „intervenții de urgență” pentru acoperișurile castelelor Peleș și Pelișor va începe în cel mai scurt timp. Această intervenție este necesară pentru a asigura siguranța clădirilor, dar și pentru a proteja elementele decorative și artistice. Bugetul estimat pentru acest contract este de aproximativ 1,7 milioane de euro, iar procedura de atribuire a fost demarată.
„Am fost să mă asigur că procedura de «intervenții de urgență» pentru acoperișurile castelelor Peleș și Pelișor va începe în cel mai scurt timp, având în vedere necesitatea punerii în siguranță, dar și a protejării elementelor decorative și a componentelor artistice. Bugetul estimat pentru acest contract este de aproximativ 1,7 milioane de euro, chiar astăzi fiind demarată procedura de atribuire”, a scris Raluca Turcan pe Facebook, potrivit B1TV.
Pe lângă consolidare, ministrul Culturii a subliniat importanța confortului vizitatorilor. Complexul Muzeului Național Peleș atrage un număr tot mai mare de turiști în fiecare an, iar ministerul va face demersurile necesare pentru restaurarea acestuia.
De-a lungul timpului, Muzeul Național Peleș a adunat o impresionantă colecție de peste 60.000 de lucrări de artă plastică, arte decorative, arme și armuri, documente istorice și fotografii. Acestea sunt parte din tezaurul patrimoniului cultural național și fac din Muzeul Peleș unul dintre cele mai semnificative muzee din România.