Natalia Intotero, ministrul Familiei, a vorbit despre repatrierea copiilor români din străinătate și de cazurile de deces ale cetățenilor români pe teritoriul altor țări.
„Avem în soluționare mai multe cazuri de copii care au fost luați de autoritățile statelor din UE și nu numai, sunt și cazuri în care n-avem cum să intervenim și e vorba de justiție” a declarat Natalia Intotero, joi, la B1TV. Ministrul a subliniat că unele situații implică aspecte juridice internaționale complexe, care necesită cooperarea între mai multe țări.
Intotero a menționat un caz recent unde autoritățile române au avut succes: „Săptămâna trecută am repatriat un băiețel minunat din Suedia. A fost abandonat, din păcate, de părinți imediat după naștere și doi ani a fost în grija serviciilor sociale din Suedia”.
Referitor la situațiile de deces în străinătate, ministrul a oferit sfaturi practice pentru cetățenii români care călătoresc în afara țării: „Există un proiect în Parlament ca statul să ajute, să vină cu o sumă minimă la aceste repatrieri, dar până va trece, trebuie să fim atenți, să ne purtăm de grijă”. Ea a subliniat importanța asigurărilor de călătorie și de repatriere, menționând că „o repatriere e costisitoare”.
Natalia Intotero i-a îndemnat pe români să-și ia asigurări de călătorie și chiar de repatriere „pentru că, din păcate, am avut și accidente când cineva dintre cei plecați și-au pierdut viața și o repatriere e costisitoare. Rămâne nu doar greutatea pierderii unui om din familie, ci și povara materială pentru a-i aduce acasă și e foarte greu, statul român nu are această posibilitate. (…) Există un proiect în Parlament ca statul să ajute, să vină cu o sumă minimă la aceste repatrieri, dar până va trece, trebuie să fim atenți, să ne purtăm de grijă și dacă, Doamne ferește, sunt incidente, noi și colegii de la Ministerul de Externe, Ministerul Sănătății facem tot posibilul pentru a le veni în sprijin”.
Intotero a încurajat românii să se informeze înainte de a călători: „să vadă pe site-ul Ministerului de Externe care sunt numerele la care pot suna gratuit în caz de probleme și să se informeze în privința regulilor din țărilor în care ajung”.
Aceste declarații evidențiază eforturile ministerului de a aborda probleme complexe legate de protecția cetățenilor români în străinătate și subliniază importanța pregătirii și informării înainte de călătoriile internaționale.