La două luni de la jaful care a șocat lumea culturală, ministrul Culturii a vorbit despre recuperarea artefactelor și modificările legislative ce vor urma.

Ministrul Culturii, Natalia Intotero, a oferit noi detalii despre situația tezaurului dacic furat din Olanda, într-o intervenție recentă la postul B1TV. Deși ancheta autorităților olandeze nu a adus încă rezultate concrete, ministrul își păstrează optimismul privind recuperarea intactă a artefactelor.

“Au trecut deja 2 luni de când am asistat cu toții la această tragedie. Până în momentul de față alte informații nu avem și așa cum am aflat cu toții această componentă de a transmite noi informații revine colegilor de la MAI,” a declarat Intotero.

Ministrul a subliniat colaborarea deplină cu autoritățile: “Ceea ce a ținut de colegii de la Muzeul Național de Istorie al României, partea Ministerului Culturii, a fost aceea de a pune la dispoziția organelor de anchetă toate datele care au fost necesare pentru buna desfășurare.”

Intotero și-a exprimat încrederea în forțele de ordine olandeze și speranța că obiectele vor fi găsite în starea lor originală. “Am încredere în autoritățile olandeze că vor reuși să identifice pe cei care au comis acest jaf și să recuperăm. Eu simt că vom găsi intacte obiectele care au fost furate, pentru că valoarea lor este imensă dacă ele rămân intacte, nu dacă ele sunt distruse. Aceasta este opinia mea,” a adăugat ea.

Modificări legislative urgente după furt

În urma acestui incident, ministrul a anunțat că toate expozițiile internaționale similare au fost temporar suspendate până la adoptarea unei noi legislații, aflată deja în circuitul de avizare interministerial.

Noile prevederi vor include limitarea perioadei de expunere în străinătate la maximum șase luni, după care exponatele vor trebui să rămână cel puțin șase luni în România. De asemenea, se vor înăspri condițiile de transport și securitate pentru patrimoniul național.

“Nu mai scoatem astfel de exponate de tezaur pe o perioadă îndelungată, nedând posibilitatea românilor în țară ca aceste obiecte de tezaur să fie apreciate: șase luni expoziția în afară, șase luni au cel puțin obligativitatea să rămână în țară,” a explicat Intotero.

Inventarierea patrimoniului, o premieră

Ministrul a dezvăluit că s-a demarat pentru prima dată în istoria recentă un proces complet de inventariere a patrimoniului național.

“Pentru prima dată s-a demarat procesul de inventariere a patrimoniului. Nu s-a făcut niciodată această inventariere. Până în momentul de față am solicitat ca tot ceea ce înseamnă parte de tezaur, patrimoniu, care înseamnă aproximativ 30.000 de piese să fie finalizat acest inventar până la sfârșitul lunii mai și reevaluarea acestor piese de tezaur,” a precizat ministrul.

Problema despăgubirilor

În ceea ce privește posibilele despăgubiri pentru artefactele furate, situația este complicată de lipsa unei reevaluări legale a pieselor înainte de incident.

“Am solicitat colegilor de la Muzeul Național de Istoria României să pună în aplicare respectarea legislației și anume demararea procedurilor pentru a demara o despăgubire în cazul în care piesele de tezaur nu vor fi găsite. O despăgubire ei o vor solicita în baza a ceea ce s-a făcut asigurare, dar piesele nu mai erau reevaluate în termeni legali,” a conchis Natalia Intotero.

 

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *