NATO, nepregătită pentru un război cu Rusia, avertizează un general american. Unde e Alianța vulnerabilă
NATO, nepregătită pentru un război cu Rusia, avertizează un general american. Unde e Alianța vulnerabilă

Alianța Nord-Atlantică se confruntă cu deficiențe semnificative în pregătirea sa militară, conform declarațiilor făcute de generalul american în retragere Ben Hodges la Forumul de Securitate de la Varșovia. Acesta subliniază vulnerabilitățile NATO în fața unei posibile agresiuni ruse, într-un context geopolitic tot mai tensionat.

„Nu avem apărare antirachetă și aeriană adecvată pentru a ne proteja porturile maritime, aeroporturile și infrastructura critică,” a afirmat Hodges, evidențiind una dintre principalele slăbiciuni ale alianței. Potrivit Financial Times, flancul estic al NATO dispune de doar 5% din capacitățile de apărare aeriană necesare pentru a descuraja un atac.

Generalul Ben Hodges a atras atenția și asupra altor probleme critice, precum mobilitatea militară redusă și insuficiența muniției. „Încă… nu ne putem deplasa rapid în toată Europa, așa că problema mobilității militare este încă o provocare care trebuie rezolvată,” a adăugat el.

Dacă Rusia ar decide să atace NATO, forțele sale ar lovi imediat infrastructura europeană de transport la care aliații trebuie să răspundă, a comentat generalul în retragere.

Așa că imaginați-vă că o săptămână în care se întâmplă ce e în Ucraina se va întâmpla la Gdansk, sau Klaipeda, sau Tallinn sau Bremerhaven”, a menționat Hodges. În cel mai rău caz, Lituania ar trebui să aștepte două săptămâni pentru sosirea întăririlor, a adăugat ofițerul, conform B1TV.

Un aspect îngrijorător subliniat de Hodges este lipsa unei mentalități de pregătire pentru un conflict convențional la scară largă în rândul liderilor politici și militari europeni. Comparând cu perioada Războiului Rece, generalul a remarcat: „Armatele occidentale erau pregătite pentru desfășurare în 24 de ore în timpul Războiului Rece, în timp ce armatele de astăzi nu au în mare măsură această mentalitate.”

Hodges a îndemnat la o schimbare de atitudine și la acțiuni concrete: „NATO ar trebui să aibă curajul să recunoască ceea ce vedeți ca o amenințare și apoi să înceapă să scoată muniția din buncăre, să începeți să dislocați trupe pentru a fi pregătiți.” El a criticat, de asemenea, ezitarea liderilor aliați de a răspunde rapid și decisiv, de teama de a nu fi percepuți ca provocatori.

În ciuda acestor critici, generalul a recunoscut progresele făcute de unele țări europene, lăudând în special planurile de transformare militară ale Poloniei.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *