Volodmir Zelenski, președintele Ucrainei
Volodmir Zelenski, președintele Ucrainei

În contextul eforturilor intense ale administrației Trump de a găsi o soluție pentru conflictul din Ucraina, o declarație a trimisului special al SUA, Keith Kellogg, a stârnit un val de reacții. Acesta a afirmat că Ucraina ar fi dispusă să accepte, cel puțin temporar, pierderea teritoriilor ocupate de Rusia, pentru a ajunge la un acord de încetare a focului.

„Ucrainenii au spus deja că sunt dispuși să renunțe la teritoriu… nu de jure, pentru totdeauna, ci de facto, deoarece rușii îl ocupă efectiv… Asta sunt dispuși să accepte, mi-au spus săptămâna trecută,” a declarat Kellogg într-un interviu televizat acordat Fox News, subliniind o nuanță importantă în poziția Ucrainei, conform Hotnews.

Această concesie temporară ar reprezenta un pas major, având în vedere că Rusia controlează aproximativ 20% din teritoriul ucrainean, o zonă strategică din punct de vedere industrial.

În ciuda faptului că Vladimir Putin a respins până acum un armistițiu permanent, anunțând doar o încetare a focului de trei zile, între 8 și 11 mai, pe care Kellogg a calificat-o drept “absurdă,” administrația Trump continuă eforturile de mediere. „Nu cred,” a răspuns Kellogg ferm, când a fost întrebat dacă SUA sunt gata să se retragă din negocieri. „Aveam 22 de condiții concrete pe care (Ucraina) le-a acceptat. Ceea ce vor… și ceea ce au este un acord de încetare a focului foarte cuprinzător și permanent, care să conducă la un tratat de pace. Când spun cuprinzător, mă refer la infrastructura maritimă, aeriană și terestră pentru cel puțin 30 de zile… Ar putea deveni o inițiativă importantă de pace.”

Kellogg a subliniat importanța unei încetări a focului de cel puțin 30 de zile, menționând că aceasta este și poziția președintelui Trump. „Motivul pentru care 30 de zile sunt importante este că încetarea focului oprește uciderile. Asta vrea președintele Trump,” a explicat el.

Întrebat dacă Putin ar fi dispus să accepte o astfel de încetare a focului, Kellogg a răspuns că “depinde” de liderul rus. „Dacă (Putin) vrea cu adevărat să oprească uciderile, dacă vrea ca acest război să se termine, i s-a prezentat o cale de a face acest lucru,” a adăugat el. Kellogg a sugerat că SUA ar putea accepta parțial cererile maximaliste ale Rusiei față de Ucraina pentru a ajunge la o înțelegere, subliniind gravitatea conflictului: „Oamenii nu înțeleg cât de violent a fost acest război.4 Numai soldații, dacă adunăm soldații ucraineni și ruși uciși și răniți, au fost peste 1,2 milioane, un număr nemaiauzit.”

În paralel, Kievul și Washingtonul au semnat un acord privind mineralele rare, permițând SUA să exploateze resursele naturale ale Ucrainei. Pe de altă parte, Rusia a intensificat bombardamentele aeriene asupra Ucrainei, lansând rachete balistice și drone, ceea ce arată tensiunea ridicată în teren.

 

Constantinescu Gabriel

Gabriel Constantinescu este unul dintre jurnaliștii care a acoperit vreme îndelungată zona socială din presa online. Cu experiență în alegerea știrilor, Gabriel este pasionat de sport și drumeții....

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *