Nicolae Ciucă, prim-ministrul României, a anunţat, luni, într-o postare pe Facebook că economia României este în creştere, după un raport al Institutului Naţional de Statistică.
„Economia României este în creștere, o spun datele Institutului Național de Statistică. Primul trimestru al anului a înregistrat o creștere de 6,4%, față de perioada similară a anului trecut și de 5,1% față de ultimul trimestru.
Am reușit să menținem statistica creșterii economice în cea mai mică bandă de fluctuație posibilă. Valoarea anualizată este cu un punct procentual mai mare decât creșterea de 5,4% pe care a înregistrat-o Zona Euro, în care se află cele mai performante economii ale Uniunii Europene.
Datele sunt BUNE, având în vedere contextul economic global. Primul trimestru al anului încă era afectat de pandemie, iar războiul din Ucraina a început în 24 februarie. Este singura perioadă de timp care include ambele crize care au lovit din plin economia mondială și au creat dezechilibre majore în toate țările lumii, trimițând în pragul recesiunii state dezvoltate.Economia Românei a reușit o performanță și este evident că păstrarea cotei unice, încurajarea investițiilor și a mediului de afaceri sunt vitale pentru păstrarea acestui trend pozitiv”, a scris premierul Nicolae Ciucă, într-o postare pe Facebook.
INS: PIB-ul României a crescut cu 5,1% în primul trimestru din 2021
PIB-ul a crescut în primul trimestru al anului 2022 cu 5,1% față de ultimul trimestru din 2021, a anunțat vineri Institutul Național de Statistică (INS).
Produsul Intern Brut – date ajustate sezonier – estimat pentru trimestrul I 2022 a fost de 343.678,8 milioane lei preţuri curente, în creştere cu 5,1% faţă de trimestrul IV 2021, a transmis INS.
Faţă de acelaşi trimestru din anul 2021, Produsul intern brut a înregistrat o creștere cu 6,4 %, atât pe seria brută cât şi pe seria ajustată sezonier.
„Seria ajustată sezonier a Produsului intern brut trimestrial a fost recalculată ca urmare a revizuirii estimărilor pentru trimestrul I 2022, nefiind înregistrate diferenţe semnificative faţă de varianta publicată în Comunicatul de presă nr. 139 din 8 iunie 2022”, arată INS.
Comparativ cu varianta provizorie, dinamica PIB a scăzut cu -0,1 puncte procentuale iar cea a valorii adăugate brute a scăzut cu -0,6 puncte procentuale.