Cu o zi înainte, făcând referire la deficitul bugetar, președintele Nicușor Dan spusese că „De ani de zile plătim o pizza medie și mâncăm o pizza mare”.
Patronii din industria HoReCa au avertizat, joi, într-o conferință de presă, că este nevoie de menținerea cotei reduse de TVA de 9% pentru restaurante și serviciile conexe, în contextul scenariilor luate în calcul pentru stabilizarea deficitului bugetar.
Cu microfoanele montate în Pescăruș din București, din Parcul Herăstrău, ei s-au referit la comparația făcută de președintele României. Ca să exemplifice faptul că România consumă mai mult decât produce, Nicușor Dan spusese miercuri, la o conferință de presă, că ”De ani de zile plătim o pizza medie și mâncăm o pizza mare. Diferența trebuie plătită de cineva”.
Acționarii din industria ospitalității au atras atenția că e posibil ca, dacă face calculele prost, statul să se trezească la masă nu cu o pizza media, cum comandă prin măsurile schițate, ci cu o pizza mică.
„Statul forțează turistul să aleagă turism nefiscalizat”
Patronii din hoteluri, restaurante și alimentație publică au arătat că e reală criza bugetului și că nimeni nu e în situația de a spune că cere de la stat, fără să ofere.
Dar, de pildă, operatorii din sectorul hotelier au spus că, deși au încasări mai mici decât ar trebui, statul se autosabotează.
Ei au atras atenția asupra unei concurențe neloiale pe piața cazărilor, cauzată de diferențele de fiscalizare între hoteluri și apartamentele în regim de închiriere (Booking, Airbnb).
„Orice altă majorare în zona de TVA aplicată doar pentru hoteluri va face absolut ușor de ales pentru un turist în a alege un hotel care fiscalizează și plătește toate aceste taxe, suplimentar vor fi procentele pe care acum le vehiculăm ca fiind o creștere a TVA-ului, versus o cazare la apartament care probabil nu va avea aceste taxe”, a spus Simona Constantinescu, CEO Ana Hotels și preşedinte al Federaţiei Industriei Hoteliere din România (FIHR), citată de StartupCafe.
„Practic, statul forțează turistul să aleagă turism nefiscalizat. Dacă nu are în vedere o echilibrare a acestei competiții și taxări, este evident că turistul va alege varianta de preț mai mică, fără să-l intereseze neapărat”, a adăugat Simona Constantinescu.
Vine pizza mică
La rândul său, Daniel Mischie a spus că „Cea mai frecventă idee pe care o auzim este un TVA unic, o cotă de TVA unică la 19%, cotă care s-ar aplica și industriei de turism, respectiv sectorului ospitalității. Asta ar însemna tragedie pentru o mare parte din operatori s-ar stinge lumina și în special evaziunea fiscală ar crește la cote dramatice”.
Mischie este CEO al Grupului de restaurante CityGrill și membru al consiliului director al Organizației Patronale a Hotelurilor și Restaurantelor din România (HORA).
El a răspuns referinței cu pizza, făcută de președintele Nicușor Dan.