Guvernul a publicat astăzi primul draft legislativ care introduce măsuri drastice pentru proprietarii cu restanțe fiscale, prin care aceștia nu vor mai putea vinde terenuri sau imobile până la achitarea tuturor datoriilor la bugetul local.
Inițiativa face parte din Pachetul al doilea de măsuri fiscale propuse pentru reducerea deficitului bugetar de 9,3% din PIB și evitarea retrogradării ratingului suveran, arată ziare.com.
Modificări majore în Codul Fiscal
Conform draftului, Articolul V din Codul Fiscal va fi modificat prin introducerea unor prevederi stricte pentru tranzacțiile imobiliare.
“Pentru dobândirea dreptului de proprietate asupra clădirilor, terenurilor și a mijloacelor de transport, cumpărătorii ce dobândesc bunurile trebuie să prezinte certificate de atestare fiscală prin care să se ateste achitarea tuturor obligațiilor de plată datorate bugetului local al unității administrativ-teritoriale în a cărei rază își au domiciliul”, prevede textul propus.
Legislația va avea și o componentă sancționatoare severă: “Actele prin care se înstrăinează clădiri, terenuri, respectiv mijloace de transport, cu încălcarea prevederilor alin. (5) și (52), sunt nule de drept.”
Restricții pentru autorizațiile de construire
Modificările vizează și Legea nr. 50/1991 privind autorizarea executării lucrărilor de construcții. Potrivit noului text, în cazul nefinalizării lucrărilor în termenul stabilit în autorizația de construire, investitorul va avea obligația efectuării recepției parțiale la stadiul fizic al lucrărilor autorizate, în vederea stabilirii obligațiilor de impunere.
“Structura de specialitate în domeniul urbanismului și executării lucrărilor de construcții comunică structurii responsabile cu stabilirea și colectarea impozitelor și taxelor locale, termenele de valabilitate ale autorizațiilor de construire și termenele de execuție, împreună cu suprafața construită desfășurată, în vederea impozitării clădirii/construcției, indiferent dacă a fost sau nu efectuată recepția la terminarea lucrărilor”, se arată în draft.
Investitorii vor avea o obligație suplimentară de notificare: “Cu maxim 10 zile înaintea expirării termenului de valabilitate a autorizației de construire, în situația neînceperii lucrărilor sau în situația imposibilității finalizării acestora, investitorul are obligația notificării autorității administrației publice, în vederea exonerării de la impunerea și înscrierea în evidențele fiscale a clădirii a cărei execuție a fost autorizată”.
Impactul asupra sectorului agricol
Reforma vizează și domeniul agricol, prin condiționarea eliberării adeverințelor agricole de achitarea la zi a obligațiilor fiscale. Eliberarea de către autoritățile administrației publice locale a adeverințelor conform înscrisurilor din registrul agricol va fi condiționată de achitarea de către fermier a tuturor obligațiilor de plată scadente la bugetul local.
Justificarea oficială a măsurilor
Ministrul Dezvoltării, Cseke Attila, a motivat necesitatea acestor măsuri prin prisma echității fiscale: “Este corect ca nu doar unii cetățeni să-și achite taxele și impozitele locale. Trebuie să fim responsabili în egală măsură și să ne achităm datoriile. Putem citi în presă despre administrații locale, primării care nu-și pot acoperi cheltuielile de funcționare sau salariile din veniturile proprii. Trebuie să înțelegem de ce se întâmplă acest fenomen și să modificăm legislația astfel încât autoritățile locale să poată colecta, în mod echitabil, taxele și impozitele locale.”
Restricții extinse pentru contribuabilii restanți
Noua legislație introduce și alte limitări pentru persoanele cu datorii fiscale, care nu vor putea efectua tranzacții administrative de bază până la regularizarea situației. “O persoană care dorește să vândă un autoturism trebuie mai întâi să își achite toate datoriile fiscale. Același principiu se va aplica și în cazul redobândirii permisului de conducere suspendat pentru o contravenție rutieră”, a explicat ministrul Cseke Attila.
Reforma include și o componentă importantă de descentralizare, prin simplificarea transferului unor imobile și atribuții de la stat către autoritățile locale. Ministrul Dezvoltării a argumentat această măsură: “Comunitățile locale sunt interesate să întrețină și să valorifice aceste imobile. Nimeni nu va fugi nicăieri cu terenurile sau clădirile transferate către autoritățile locale, trebuie să renunțăm la aceste temeri. Acum este nevoie de măsuri eficiente pentru modernizarea administrației publice locale.“
Următorii pași legislativi
Premierul Ilie Bolojan a anunțat intenția de a trece proiectul prin asumarea răspunderii în fața Parlamentului, însă o decizie finală va fi luată după consultarea liderilor coaliției guvernamentale formate din PSD, PNL, USR și UDMR.
Măsurile propuse fac parte din efortul guvernamental de a reduce deficitul bugetar și de a evita retrogradarea ratingului suveran de către agențiile internaționale de rating Fitch, Moody’s și S&P, care ar putea interveni în această vară.