În urma rezolvării contestațiilor depuse după prima sesiune a Bacalaureatului, 120 de note au fost modificate cu peste două puncte. Într-unul dintre cazuri, o notă inițială de 2,80 a devenit 9,80 după contestație, potrivit ministrului educației, Sorin Cîmpeanu, care a explicat, vineri, 1 iulie, într-o conferință de presă, că a fost vorba despre o eroare de transcriere a notei.
„Din cele 120, avem 109 lucrări cu diferență între două și trei puncte, șapte lucrări cu diferență între trei și patru puncte și câte două lucrări cu diferență între patru și cinci puncte, respectiv între cinci și șase puncte. La ultimele patru lucrări menționate sunt erori materiale. A fost transcris din 9,80 – 2,80, spre exemplu. Este o eroare dramatică pentru acel elev care știe că a făcut de 9,80 și s-a văzut pe listă cu 2,80”, a spus ministrul educației.
Sorin Cîmpeanu a explicat că acest fel de erori poate fi eliminat doar prin procesul de digitalizare a evaluării.
Trei tipuri de erori De altfel, ministrul „ducației a vorbit de trei tipuri de erori care pot duce la diferențe mari de notare.
„Avem erori materiale, de transcriere în și din borderou, lucru care va putea fi eliminat doar atunci când vom avea corectare digitală generalizată. Sunt diferențe care provin din erori de interpretare, mai ales la limba română și istorie. Și sunt diferențe cărora nu le găsesc niciun fel de explicație, cum sunt cele de la punctajul pentru itemii de tip grilă”, a precizat Cîmpeanu.
Întrebat ce riscă profesorii care au comis astfel de greșeli la corectură, ministrul educației a răspuns:
„Deja cei care au generat diferențe mari la contestații anul trecut nu au mai fost incluși în rândul evaluatorilor care au corectat anul acesta. Avem un cadru legal care este foarte limitat din acest punct de vedere. Mizez foarte mult pe formarea acestor profesori. Avem nevoie să înțeleagă că au greșit, că trebuie să fie mult mai dedicați, inclusiv în procesul de corectare”.