O nouă etapă de relaxare a intrat în vigoare de luni, 15 iunie, astfel că s-au redeschis mall-urile, piscinele exterioare, sălile de fitness și centrele de tratament balnear. Guvernul a decis și redeschiderea creşelor, grădiniţelor şi a after-school-urilor, însă nu au fost publicate norme privind derularea acestor activităţi în perioada amenințării coronavirusului, astfel că reluarea activității acestora din urmă nu s-a mai produs.

Guvernul a decis că se reia traficul aerian spre şi dinspre Austria, Bulgaria, Cehia, Cipru, Croaţia, Confederaţia Elveţiană, Germania, Grecia, Islanda, Letonia, Liechtenstein, Lituania, Malta, Norvegia, Slovacia, Slovenia şi Ungaria. De asemenea, persoanele care vin din aceste ţări nu mai sunt obligate să stea 14 zile în izolare la domiciliu sau în carantină, aceste state având în ultimele două săptămâni număr redus de cazuri la milionul de locuitori.

Lista cu statele pentru care se aplică eliminarea măsurilor de carantină/izolare, se actualizează săptămânal de către Institutul Naţional de Sănătate Publică, în fiecare zi de luni, până la ora 16:00, pentru a fi adăugate sau scoase alte țări.

„Persoanele care vin în România din ţările care fac obiectul excepţiei de la carantinare/izolare, dar care, înaintea plecării din ţara respectivă, nu au stat cel puţin 14 zile pe teritoriul acesteia, intră în carantină/izolare la locuinţa/ locaţia declarată, împreună cu colocatarii, inclusiv familia/aparţinătorii, după caz”, a decis Guvernul, potrivit PsNews.

Autorităţile au precizat, de asemenea, că vor intra în izolare sau carantină şi persoanele care vin din alte state şi care dor tranzitează una dintre ţările aflate în aşa-numita ”zonă verde”.

Grupuri mai mari de persoane, acceptate

Tot de luni 15 iunie a crescut numărul de persoane care pot participa la evenimente private sau care se pot deplasa în grup în anumite scopuri.

Astfel, se măreşte la 6 numărul de persoane care nu locuiesc împreună şi care pot circula în grupuri sau participa la activităţi recreative şi sportive desfăşurate în aer liber, respectiv ciclism, drumeţii, alergare, canotaj, alpinism, vânătoare, pescuit şi alte activităţi recreative şi sportive desfăşurate în aer liber.

Evenimentele private în spaţii închise se pot organiza cu participarea unui număr maxim de 20 persoane, în timp ce evenimentele private în spaţii deschise pot fi organizate cu participarea unui număr maxim de 50 persoane.

Nouă etapă de relaxare. Mall-urile se redeschid fără restaurante și locuri de joacă

Începând de luni se redeschid mall-urile, dar nu şi restaurantele, cafenelele sau alte asemenea localuri publice aflate în ele, decât dacă sunt dispuse în exteriorul clădirilor, în aer liber. În aceste condiţii, se respectă prevederile referitoare la terase, respectiv asigurarea unei distanţe minime de 2 metri între mese şi cel mult 4 persoane care nu sunt membri ai aceleiaşi familii la o masă.

Se deschid, de asemenea, piscinele şi ştrandurile exterioare şi sălile de fitness, dar cu respectarea unor măsuri stabilite de Ministerul Sănătăţii.

Totodată, se reia activitatea operatorilor economici care desfăşoară activităţi de tratament balnear, cu obligaţia respectării normelor de prevenire stabilite prin ordin al ministrului sănătăţii.

Creşele, grădiniţele şi after-schoolurile se pot redeschide începând din 15 iunie, însă nu au fost publicate deocamdată normele pe care ar trebui să le respecte, astfel încât ministrul Educaţiei, Monica Anisie, a recomandat duminică să rămână închise.

Guvernul va propune prelungirea stării de alertă pentru 30 de zile, urmând a adopta o Hotărâre de Guvern în acest sens care va trebui aprobată de Parlament.

PSD a pus condiţii pentru votarea stării de alertă, una dintre acestea fiind ca ea să fie instituită pentru cel mult 15 zile.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *