Deputatul PSD Marius Budăi a anunțat că Banca Mondială și Comisia Europeană au aprobat noua lege a pensiilor, subliniind că aceasta a fost considerată sustenabilă în urma discuțiilor.
Marius Budăi a vorbit într-o emisiune B1TV despre finanțarea legii, explicând că legea derivă din Legea 127 și a fost dezbătută pe o perioadă de patru ani, atât în spațiul public, cât și cu specialiști. A subliniat că această lege a primit sprijinul experților, iar Banca Mondială și Comisia Europeană au dat acordul pentru sustenabilitatea acesteia.
„Mai mult de atât, în ultimii doi ani de zile, legea a fost intens discutată cu Banca Mondială și cu Comisia Europeană, care și-au dat acordul pe ea, deci este o lege sustenabilă. S-au introdus în lege mecanismele de majorare a pensiilor care să nu fie ad hoc, s-a introdus în lege tot ceea ce trebuie pentru a se rezolva, în primul rând, inechitățile”, a spus Marius Budăi.
Legea pensiilor urmează să intre în dezbatere în Senat, iar Marius Budăi a evidențiat că procesul de adoptare nu a fost grăbit, având în vedere consultările extinse cu organizațiile internaționale. A adăugat că legea abordează inechitățile și implementează mecanisme de majorare a pensiilor pentru a evita abordări ad hoc.
De asemenea, Budăi a clarificat că majorarea valorii punctului de pensie va avea loc doar la 1 ianuarie, iar eventualele interpretări privind o creștere de 40% în septembrie au fost distorsionate. Deputatul a respins presupunerea că colegii de alianță din PNL ar fi supărați din cauza originii politice a legii, susținând că aceasta a fost analizată și validată de organizațiile internaționale.
„Eu am spus că nu cred sau refuz să cred că ai noștri colegi de alianță, PNL, sunt supărați că legea vine de la miniștrii PSD, începând cu Olguța Vasilescu, continuând cu Marius Budăi și acum cu Simona Bucura, dar legea a fost discutată cu acele două organisme internaționale menționate anterior și s-a ajuns la concluzia că este o lege sustenabilă”, a adăugat Marius Budăi.