Nu mai este niciun loc la ATI în București pentru bolnavii de COVID
Nu mai este niciun loc la ATI în București pentru bolnavii de COVID

Numai este niciun loc la ATI în București pentru bolnavii de COVID, a spus medicul Beatrice Mahler. Managerul Institutului „Marius Nasta”, se declară îngrijorată de situație, în contextul în care, în această săptămână, se estimează necesitatea unui număr de 1.000 de locuri în spitalele COVID și de cel puțin 200 de locuri de terapie intensivă în București.

Pentru că nu aveau locuri, doi pacienți infectați cu coronavirus au fost deja transferați de la București la Sibiu, cu un avion militar. Lipsa locurilor la terapie intensivă s-a manifestat deja în București, în urmă cu câteva săptămâni.

„Din păcate, este o criză de locuri în secțiile de terapie intensivă și dacă în acest moment vorbim de criză de locuri în terapie intensivă și în secții, mă gândesc cu îngrijorare la ce înseamnă săptămâna viitoare, uitându-mă puțin în urmă la numărul de cazuri confirmate în București în această săptămână.

La un calcul minim, în funcție de datele statistice pe care le avem, 20 la sută dintre pacienții infectați necesită internare, adică vom avea nevoie de aproape 1.000 de locuri în spitale și un minim de 200 de locuri în terapie intensivă pentru București, în săptămâna viitoare, dacă regula statistică pe care o cunoaștem – și s-a verificat de atâtea ori – rămâne valabilă.

Nu știu care va fi evoluția următoarelor zile, cu siguranță, însă, lucrurile pot să ducă spre situații critice, dacă vorbim despre spitalele COVID”, a spus dr. Beatrice Mahler, la DIGI 24, explicând că nu mai este niciun loc la ATI în București.

„Suntem în două lumi paralele: lumea celor care muncim în spitale și care ne confruntăm cu suferința oamenilor și familiilor care trec prin această experiență cu totul, cu totul deosebită și extrem de dură, și lumea celor care nu vor să accepte sau se gândesc că ei nu pot fi atinși de această boală, o boală care știm că nu alege și știm că deocamdată nu avem criterii extrem de exacte de a stabili care dintre noi va avea o formă severă. Este extrem de trist ce vedem și este păcat, pentru că trăim și trecem printr-o perioadă dificilă, iar unii nu înțeleg”, a mai spus medicul.

Medicii din terapie intensivă fac cu greu față situației, a mai spus Mahler.

„Toți și-ar dori zile libere și concedii, pentru că sunt colegi care au avut cel mult cinci zile de concediu în acest an și vorbesc mai ales de secția de terapie intensivă. De câte ori începi să vorbești cu colegii din terapie intensivă, care sunt obosiți și triști, pentru că oricât de mult te străduiești să lupți cu această boală, pierzi pacienți în fiecare zi, lacrimile din ochii lor te împietresc și trăiești durerea împreună cu ei. Sunt obosiți, este dificil și atunci când vezi imagini sau oameni care nu cred, nu știi cum ai putea oare să-i iei și să-i aduci în realitatea în care tu trăiești și pe care o vezi, ca să-i faci să înțeleagă că nu este o glumă și nu este o joacă ceea ce se întâmplă în spitale”, a mai spus Dr. Beatrice Mahler.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *