Majorarea impozitelor pe locuințe a fost amânată. Taxele și impozitele urmau să crească substanțial de la 1 ianuarie 2023, dar majorările au fost amânate până după alegerile din 2024, mai exact, din 2025.
În spatele acestei decizii luate de autorități stau alegerile locale din 2024, pentru partidele urmăresc atragerea electoratului, ci nu distanțarea lui cu tarife mai mari, transmite B1TV.
Astfel, taxele în vigoare în ceea ce privește impozitul pe locuințe vor rămâne în picioare și în următorii doi ani, urmând ca noile tarife să fie aplicate în anul de după alegeri și anume în 2025.
Noile impozite locale pentru clădiri vor intra astfel în vigoare mai târziu decât era planificat, iar cel puțin aceasta este informația actuală din cadrul coaliției de guvernare.
Inițial se discutase ca noile tarife pentru impozit să fie aplicate din 2024, an electoral, dar partidele politice nu vor să riște tocmai înaintea alegerilor, mai scrie sursa citată.
Această decizie a fost luată ca urmare a plângerilor făcute de Asociația municipiilor, după ce primarii din teritoriu au afirmat că nu au suficient timp la dispoziție pentru a implementa un proiect atât de amplu într-un timp atât de scurt.
„Mecanismul e cât se poate de complicat și nu există timpul necesar pentru corelarea între normele prevăzute în grilele notariale și cele ale administrației locale.
Am preluat propunerea și a rămas ca împreună cu colegii din coaliție să analizăm și în funcție de decizia luată în coaliție să prorogăm termenul”, a declarat premierul Ciucă.
Cât ajungea impozitul pe clădiri
Schimbarea modului de calcul al impozitelor ar fi trebuit să intre în vigoare de la 1 ianuarie 2023, însă aceasta are șanse mari să fie aplicată abia din anul 2025.
Planul guvernului este să treacă de la impozitul în funcție de zonă și materialele de construcție folosite la impozitul pe valoarea proprietății stabilită în funcție de grila notarială, mai scrie sursa citată.
Asta ar însemna că va exista o creștere și cu până la 60% a impozitului pe locuință în București și la majorări în marile orașe, în timp ce în localitățile cu piețe imobiliare neatractive impozitele ar putea să scadă odată cu aprobarea noilor taxe.