Nu sunt teste în școli, așa că semestrul doi pentru pentru elevii din centrul primar nu va începe de săptămâna viitoare în condiții de siguranță, consideră ministrul educației, Sorin Cîmpeanu. Testele de salivă nu sunt disponibile pentru a fi distribuite elevilor, iar situația este foarte gravă și îngrijorătoare, a spus Cîmpeanu.

Întrebat joi seara, la Digi24, dacă începe în siguranță școala, săptămâna viitoare, pentru elevii din ciclul primar, Sorin Cîmpeanu a răspuns: „Dacă am fi avut aceste teste la dispoziție, aș fi putut să va dau mai ușor un răspuns afirmativ”.

Ministrul a încercat să explice de ce nu sunt teste în școli și care sunt consecințele acestui fapt. „Este un lucru foarte grav, îngrijorător. Noi cerem de la IGSU de multă vreme, pentru că dacă vrem să nu avem pierderi în educație avem nevoie de prezență fizică”.

Cîmpeanu a comentat apoi informația potrivit căreia din 13 milioane de teste distribuite în școli, doar 398 au avut rezultat pozitiv, iar din acestea doar 111 au fost confirmate de testele PCR.

Încrederea în părinți îmi doresc să fie mai mare, dar am îndoieli că acești părinți au făcut aceste teste și au făcut corect acasă. Atâta timp cât nu există baza legală de testare la școală, pentru obligativitatea testării, dacă sunteți profesor și 20 de elevi spun: nu vrem să ne testăm, sunt curios ce puteți face”, a declarat ministrul Educației.

IGSU refuză teste aflate deja pe stoc

Miercuri, secretarul de stat Raed Arafat a declarat că școlile rămân fără teste COVID de săptămâna viitoare pentru că achiziția acestora a fost contestată la Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor de către una din firmele participante. Acum se așteaptă decizia instanței.

Asta ne obligă să nu mai semnăm niciun contract până iese prima decizie a primei instanțe. Dar IGSU, care semnează aceste contracte subsecvente pe baza licitației făcută de ONAC, nu va putea semna din păcate contractele subsecvente săptămâna asta, până se pronunță CNSC și sperăm să avem pronunțarea cu celeritate în acest sens și atunci vom continua. Deci, săptămâna asta nu mai semnăm”, a declarat Arafat.

În acest context, DDS Diagnostic a anunțat că are pe stoc două milioane de teste, refuzate în decembrie de statul român pentru o întârziere la livrare de 30 de ore.

Compania românească a acuzat IGSU că nu vrea să preia testele aflate pe stoc: „După 30 de zile, în 5 ianuarie 2022, DDS Diagnostic a reușit să obțină o întâlnire la nivelul conducerii IGSU, care a fost neconcludentă. Reprezentanții IGSU încă nu au acceptat argumentele raționale pentru rezolvarea crizei, în contextul în care, chiar în timpul audienței, Șeful DSU a anunțat public că nu vor fi teste în școli și că nu există stocuri”.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *