Numărul mic al persoanelor vaccinate se explică prin prezența unui procent mare al populației în zonele rurale, unde nu a ajuns încă vaccinul, consideră secretarul de stat în Ministerul Sănătății Andrei Baciu. Doar vaccinarea este necesară pentru a „topi pandemia” și a crea imunitatea colectivă, a precizat secretarul de stat.
Numărul mic al persoanelor vaccinate, procentul populației imunizate, se adaugă persoanelor care au trecut prin boală și au imunitate naturală, și contează în dezvoltarea imunității colective, a explicat Andrei Baciu la B1TV.
„Sunt avantaje individuale pe care le câștigăm ca urmare a vaccinării și sunt avantaje colective. Atunci când o proporție semnificativă de oameni dintr-o comunitate se vaccinează și se ajunge la o comunitate de grup semnificativă, virusul nu se mai poate transmite.
Dacă din 10 oameni, 5 sunt vaccinați, au o imunitate dată de vaccin și încă două-trei au trecut prin boală, mai sunt două persoane expuse. Este foarte greu ca virusul să treacă de la o persoană la alta. Atunci epidemia se topește”, a precizat secretarul de stat.
Pe de altă parte, acesta a precizat că există în continuare un număr mic de români care se vaccinează din cauza problemelor logistice, în special în mediul rural:
„Este o situație destul de eterogenă, București, Cluj-Napoca se apropie de 50% din populație vaccinată. Știm că există o problemă în mediul rural și aici lucrurile nu pot fi făcute fără sprijinul autorităților locale.
Dacă în București sau într-un oraș mare oricine a vrut să se vaccineze au făcut acest lucru. În mediul rural nu este așa. Sunt 45%-50% din populația țării care trăiește în mediul rural.
Imaginați-vă un sat care nu are medic de familie de câțiva ani, nu are niciun fel de dispensar, cabinet medical de niciun fel și accesul la informații medicale este foarte scăzut. Primul centru de vaccinare la 20 km.
Dacă acel sat ar avea 1.000 de locuitor și 500 ar dori să se vaccineze, câți credeți că ar străbate 20-30km să se vaccineze acum? Foarte puțini. Acesta este conceptul de a crea accesibilitate maximală la vaccin. Adică să fie vaccinarea foarte simplă de făcut, să fie la o opțiune ușoară.
Există în continuare un sector important de oameni care doresc să se vaccineze sau care nu sunt împotriva vaccinării însă există această chestiune logistică.”