razvan baltaretu primi jpg

Marți dimineață, jurnalista Adina Florea a scris pe Facebook că nu a fost la Gala Superscrieri de luni seară „pentru că am o problemă să-mi văd violatorul premiat pe scenă”. Ea a relatat că în 2015, Răzvan Băltărețu, fost redactor-șef al publicației Vice a violat-o. Sunat de Hotnews.ro, Băltărețu susține că „noi am avut o relaţie” și că „nu am discreditat niciodată ideea de consimţământ şi necesitatea consimţământului”.

„În iulie 2015, atunci când aveam abia 20 de ani împliniți, s-a urcat peste mine și m-a violat în timp ce-i urlam nu. Apoi a adormit în patul meu, iar eu am plecat să dorm pe malul Dâmboviței, în fața căminelor de la Grozăvești”, a scris marţi jurnalista Adina Florea pe Facebook, în contextul în care jurnalistul Răzvan Băltăreţu a ridicat, luni seara, la concursul Superscrieri, premiul onorific pentru întreaga activitate acordat redacţiei Vice, unde Băltărețu a ocupat funcţia de redactor-şef din 2021.

Băltărețu: „Nu am discreditat necesitatea consimţământului”
HotNews.ro l-a contactat pe Răzvan Băltăreţu pentru a vedea cum răspunde el acuzaţiilor. Violul este un act penal, chiar presupunând că el s-a prescris.

Băltărețu a negat acuzaţiile şi a spus că îi pare rău că a avut un impact negativ atât de puternic şi că nu ar fi vrut ca jurnalista să perceapă interacţiunea dintre ei drept abuzivă ori care depăşeşte limitele.

„Nu am discreditat niciodată ideea de consimţământ şi necesitatea consimţământului. Nu m-am dus niciodată în zona asta de care sunt acuzat. În cazul despre care spune ea, neg că a fost vorba de un viol. Noi am avut o relaţie în care, deşi neoficială, am ieşit cu prietenii, am avut relaţii sexuale”, a spus Răzvan Băltărețu, în dialogul cu HotNews.ro.

Actualmente, Răzvan Băltărețu este jurnalist freelancer, printre publicațiile cu care a colaborat (până marți, 21 mai 2024) fiind HotNews și PressOne.

HotNews.ro a încetat colaborarea cu acesta, în urma acuzațiilor care i se aduc.

„Media Bit Software, compania editoare a publicației HotNews, a luat act de acuzațiile grave aduse ziaristului Răzvan Băltărețu. O fostă colegă de presă îl acuză pe acesta de viol. Răzvan Băltărețu colabora, ca freelancer, cu HotNews pe proiecte editoriale și comerciale. În timp ce urmărim derularea evenimentelor cu privire la acuzațiile grave privind comportamentul lui Răzvan Băltărețu, comunicăm că relația cu acesta a fost încheiată, cu efect imediat”, a transmis compania.

Și PressOne a anunțatîncheierea colabotării cu Răzvan Băltărețu: „Condamnăm cu tărie orice formă de violență sau abuz. Susținem fără echivoc victimele acestor acte și ne exprimăm solidaritatea cu toate femeile care au trecut prin astfel de experiențe traumatizante”.

„Azi sunt suficient de puternică să o spun”
„Între timp, fapta s-a prescris, dar a existat, iar martori sunt toți prietenii care mi-au ascultat povestea și sutele de ore de terapie pe care le-am făcut în ultimii 5 ani. Agresorul și-a lansat un podcast despre educație sexuală, iar azi, a ridicat un premiu necuvenit. Pentru mine, e prea mult, iar azi sunt suficient de puternică să o spun. E prea mult. Şi sper la un viitor pentru presa românească în care oamenii nu mai închid ochii la povești despre abuz doar pentru că nu sunt articulate în fraza: «Răzvan Băltărețu m-a violat în iulie 2015. Aveam 20 de ani. Viața mea nu a mai fost niciodată la fel»”, a încheiat Adina Florea postarea sa de pe Facebook.

Foto: Facebook / Fundația Friends for Friends

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *