Poliția de Frotieră a deschis licitația pentru modernizarea Sistemului Integrat de Supraveghere a Frontierei Maritime – SCOMAR. Contractul are în vedere achiziţionarea de echipamentele necesare pentru Modernizarea Sistemului Integrat de Supraveghere a Frontierei Maritime.
SCOMAR este un sistem complex, rezultat din integrarea mai multor subsisteme formate din mai multe tipuri de senzori şi echipamente de procesare a datelor de interes operativ. SCOMAR permite detectarea timpurie, urmărirea, recunoașterea şi identificarea navelor care desfășoară activități ilegale de trafic la Marea Neagră. Subsistemele staţiilor de senzori detectează, identifică şi urmăresc navele suspecte, folosind funcţiile radarului şi ale sistemelor optoelectronice, prin transmiterea imaginilor video sau semnalelor obţinute către Centrul de Comandă şi Control (CCC), unde ameninţarea este analizată şi apreciată, astfel încât să fie dispuse măsurile necesare pentru interceptare şi/sau de salvare către structurile special destinate.
Contractul are în vedere achiziționarea următoarelor echipamente: 7 radare, 8 sisteme optoelectronice, soluție de tip DMZ, soluție informatică integrată SCOMAR hardware și software, soluție pentru integrarea datelor și informațiilor la nivelul CCC și furnizează o imagine maritimă integrată. Soluția nouă va păstra actualele capabilităţi, dar va permite și integrarea a noi funcții, având în vedere necesităţile operative actuale. Prin modernizarea sistemului se are în vedere asigurarea posibilității de răspundere la presiunile imediate şi neprevăzute, exercitate de migrația ilegală și criminalitatea transfrontalieră, precum şi a riscurilor la adresa securității frontierelor externe ale UE.
Ssistemul SCOMAR este același sistem de supraveghere de care se leagă scandalul uriaș provocat de accidentul nautic în urma căruia peste o tonă de cocaină, transportată în zona de frontieră, s-a vărsat în apă. Este vorba despre momentul în care o barcă pe care se afalau doi cetățeni sârbi s-a răsturnat, iar aproximativ 1,8 tone de cocaină, de mare puritate au ajuns în Dunăre și de aici pe plajele Mării Negre. Marfa a fost preluată de la un vas venit din Turcia, care a stat în largul mării până când cocaina a fost preluată de şalupe.
Valoarea totală a contractului este de 84,2 milioane de lei, fără TVA, adică 17 milioane de euro, plus TVA. Durata contractului este de 24 de luni. Termenul limită pentru depunerea ofertelor este 12 iulie 2022.
Leave a comment