O recesiune globală este aproape de a porni din cauza războiului din Ucraina. Dublarea prețurilor la energie și situația economică dificilă din China pornită de la carantinarea forțată a populației din cauza COVID va duce la o criză la nivel planetar, atrage atenția șeful Băncii Mondiale, David Malpass.
Comentariile sale reprezintă cel mai recent avertisment cu privire la riscul în creștere ca economia mondială să se contracte, relatează BBC, preluat de B1TV.
„Pe măsură ce ne uităm la PIB-ul global… este greu acum să vedem cum evităm o recesiune”, a spus Malpass, fără a oferi o prognoză specifică.
„Ideea de a dubla prețurile la energie este suficientă pentru a declanșa o recesiune de la sine”, a adăugat el.
Luna trecută, Banca Mondială și-a redus prognoza de creștere economică globală pentru acest an cu aproape un punct procentual, la 3,2%.
Malpass a mai spus că multe țări europene sunt încă prea dependente de Rusia pentru petrol și gaze, în timp ce națiunile occidentale continuă cu planurile de reducere a dependenței lor de energia rusă.
El a spus, de asemenea, unui eveniment virtual organizat de Camera de Comerț a SUA, că măsurile Rusiei de a reduce aprovizionarea cu gaze ar putea provoca o „încetinire substanțială” în regiune.
El a spus că prețurile mai mari la energie au afectat deja Germania, care este cea mai mare economie din Europa și a patra ca mărime din lume.
Efect de domino pentru economiile lumii
Țările în curs de dezvoltare sunt, de asemenea, afectate de penuria de îngrășăminte, alimente și energie, a spus Malpass.
Malpass și-a exprimat, de asemenea, îngrijorări cu privire la blocajele din unele dintre marile orașe ale Chinei – inclusiv centrul financiar, de producție și de transport maritim din Shanghai – despre care el a spus că „au încă ramificații sau efecte de încetinire asupra lumii”.
„China trecea deja printr-o oarecare contracție a imobiliarelor, așa că prognoza de creștere a Chinei înainte de invazia Rusiei s-a diminuat deja substanțial pentru 2022”, a spus el.
„Apoi valurile de Covid au provocat blocaje care au redus și mai mult așteptările de creștere pentru China”, a adăugat el.
Directorul general al Fondului Monetar Internațional, Kristalina Georgieva, a declarat joi că liderii financiari la nivel mondial ar putea să se confrunte cu mai multe crize generate de presiuni inflaționiste.