În timp ce creștinii sărbătoreau Paștele catolic, orașele europene au fost iluminate de lumini festive de Ramadan, evidențiind diversitatea religioasă și culturală la care s-a ajuns pe continent.
În Germania, atât catolicii cât și musulmanii au marcat sărbătorile religioase, reflectând peisajul divers al țării. În Köln, catolicii au participat la serviciile pascale tradiționale în catedrala gotică, în timp ce musulmanii au organizat un Iftar comunal, marcând sfârșitul postului zilnic al Ramadanului. Străzile din apropierea Moscheei Centrale au fost decorate cu lumini stradale islamice și mesaje de „Happy Ramadan”.
În Marea Britanie, contrastul dintre tradițiile religioase a fost evident. Castelul Windsor a găzduit primul său Iftar, sub patronajul regelui Charles, în timp ce Westminster Abbey a arborat drapelul Pakistanului pentru a marca Ziua Pakistanului. Iar, decizia de a afișa orele de rugăciune pentru Ramadan în gara King’s Cross din Londra a stârnit controverse și critici din partea unor organizații tradiționaliste, transmite B1TV.
În ciuda acestor reacții, în Londra s-au aprins 30.000 de lumini festive de Ramadan de-a lungul străzilor principale. Inițiativa a fost susținută de primarul Sadiq Khan și finanțată de Fundația Aziz. Cu toate acestea, apariția decorurilor de Ramadan în timpul Paștelui a stârnit îngrijorare și critici în întreaga Europă, pentru pierderea tradițiilor creștine și islamizare.
În Oslo, Norvegia, un panou finanțat din fonduri publice în valoare de 75.000 de lire sterline strălucește în apropierea primăriei pentru cele 30 de zile de post islamic.
„Luminurile Ramadanului arată că suntem pentru comunitate, incluziune și diversitate”, a declarat șeful consiliului Lae Solberg la ceremonia de deschidere de la Oslo.
Max Roland, fondatorul Apollo, un popular site german de știri, și-a exprimat rezervele: „Mulți sunt revoltați. În timp ce acordăm mai mult spațiu obiceiurilor străine, le negăm pe ale noastre. Există o mulțime de exemple în toată Europa”.