Obligativitatea certificatului verde a fost propusă de premierul Florin Cîțu în toate sectoarele economice, inclusiv în supermarketuri, dar impunerea obligativității acestuia a fost negată, după câteva ore, de către șeful DSU, Raed Arafat. El a precizat că premierul nu se referea la magazinele alimentare și cele esențiale.
„Am avut o discuţie cu dânsul, nu ne referim la magazinele esenţiale, se poate acest lucru şi se aplică în unele ţări la magazinele care se consideră mai puţin esenţiale, la anumite tipuri de locaţii, unde într-adevăr se intră pe certificat verde. Asta va trebui să fie o decizie prin act normativ (…), în anumite zone, anumite localuri, anumite magazine să se intre cu certificatul verde, e un lucru care e aplicat şi în alte ţări. Nu vorbim de magazinele alimentare, unde sunt lucrurile esenţiale la care trebuie să aibă oricine acces. (…) Certificatul verde înseamnă inclusiv testarea, când vorbim de aceste magazine, nu vorbim numai de vaccinarea sau trecerea prin boală, se vorbeşte inclusiv de testare, numai că ăsta este iarăşi un aspect care va fi analizat. Sunt convins că nu vorbim de limitarea accesului la ce este esenţial”, a declarat șeful DSU joi seară într-o emisiune, citat de B1TV
La finalul ședinței de Guvern de joi, prim-ministrul interimar spunea că, la propunerea CNSU, obligativitatea certificatului verde ar putea fi extinsă în toate sectoarele economice.
„În acest moment, cred că pasul următor este să cerem folosirea certificatului verde pentru circulație. E o propunere, am vorbit cu ministrul Sănătății, cu domnul Arafat, este o propunere a CNSU, dar eu aș propune acest lucru cât mai rapid. (…) Nu este o restricționare, este doar o triere. Dacă te vaccinezi, dacă ai trecut prin boală, dacă te-ai testat, deci sunt trei variante simple (…) Aș merge pe ideea de a folosi certificatul verde și în magazine”, spunea Florin Cîțu.