Un oficial american a exprimat îndoieli cu privire la posibilitatea ca președintele rus, Vladimir Putin, să fie arestat pentru crimele comise în Ucraina în timpul mandatului său. Beth Van Schaack, ambasadorul general al SUA pentru Justiția Penală Globală, a declarat că, deși există susținere pentru o instanță internațională în cadrul sistemului judiciar ucrainean, imunitatea lui Putin ca șef al statului ar putea împiedica acest lucru.

Într-un interviu acordat presei ucrainene, Van Schaack a declarat că este puțin probabil ca Putin să fie arestat cât timp deține funcția de președinte. Cu toate acestea, ea a subliniat importanța începerii unei anchete și pregătirii unui rechizitoriu împotriva lui și a altor oficiali din lanțul de comandă.

Este puțin probabil ca cineva să îl aresteze pe Putin cât timp este șeful statului. Dacă va ajunge în custodia unei instanțe străine, a CPI sau a camerei speciale ucrainene, cel mai probabil se va întâmpla pentru că el nu va mai fi șeful statului”, a spus Beth Van Schaack, potrivit B1TV.

Despre ideea unui tribunal care să nu poată depăși imunitatea președintelui, reprezentantul Departamentului de Stat a afirmat că merită efortul. Ea a subliniat că mulți oficiali de rang înalt din Rusia sunt responsabili pentru agresiunea în Ucraina și că aceștia ar trebui să răspundă pentru crimele de război și atrocități.

Beth Van Schaack a încurajat Ucraina să continue ancheta împotriva lui Vladimir Putin în timpul mandatului său și să fie pregătită pentru orice schimbare politică în Rusia care ar putea duce la pierderea poziției și imunității sale.

În luna iulie, procurorul general adjunct al SUA a confirmat sprijinul pentru un tribunal internațional bazat pe dreptul ucrainean și conceptele de drept internațional.

În timp ce decizia cu privire la structura exactă a unui tribunal pentru crimele de agresiune ale Rusiei încă nu a fost luată, oficialii americani rămân implicați în susținerea unei abordări internaționale pentru responsabilizarea celor implicați în conflictul din Ucraina.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *