Traficul de persoane la nivel global, mai ales copii, a înregistrat o creștere semnificativă, după ce scăzuse temporar în timpul pandemiei. Potrivit unui raport al Organizației Națiunilor Unite (ONU) publicat miercuri, conflictele armate, dezastrele climatice și crizele economice au fost factori majori care au alimentat această tendință alarmantă.
Raportul Oficiului Națiunilor Unite pentru Droguri și Criminalitate (UNODC) indică faptul că, în 2022, numărul victimelor identificate a crescut cu 25% față de nivelurile din 2019, anul de referință înaintea pandemiei.
Copiii reprezintă 38% din victimele detectate, în creștere față de 35% în 2020, transmite B1TV.
Femeile adulte sunt cel mai afectat grup, cu 39% din cazuri, urmate de bărbați (23%), fete (22%) și băieți (16%).
Exploatarea sexuală rămâne principalul motiv al traficului de femei și fete, în 60% dintre cazuri sau mai mult. În cazul bărbaților și băieților, motivele predominante sunt munca forțată și alte forme de exploatare, precum cerșetoria sau criminalitatea forțată.
Traficanții exploatează din ce în ce mai des persoanele pentru muncă forțată, inclusiv în activități precum fraudele cibernetice sofisticate, potrivit raportului. Criminalitatea organizată joacă un rol central în acest fenomen.
Regiunile cele mai afectate sunt:
-Africa Subsahariană, cu cel mai mare număr de victime (26%).
-America de Nord și Europa de Vest și Sud, unde afluxurile migratorii au crescut semnificativ numărul cazurilor.
-Raportul subliniază că numărul tot mai mare de băieți traficați este asociat cu creșterea minorilor neînsoțiți care migrează spre Europa și America de Nord.
În 2022, numărul total de victime detectate a ajuns la 69.627. Femeile și copiii sunt în continuare cei mai vulnerabili, aceștia reprezentând majoritatea victimelor identificate.
Raportul ONU atrage atenția asupra necesității unor măsuri urgente pentru combaterea traficului de persoane, protejarea categoriilor vulnerabile și destructurarea rețelelor de criminalitate organizată.