Percheziții de amploare la centrele de îngrijire a vârstnicilor din București și mai multe județe, marți dimineață, într-un dosar complex în care se anchetează constituirea unui grup infracțional organizat, trafic de persoane și delapidare. Potrivit informațiilor, 26 de persoane au fost duse la audieri în urma acestor percheziții.
Polițiștii și procurorii DIICOT desfășoară 31 de percheziții și audiază 26 de persoane într-un dosar privind tratamentele inumane aplicate beneficiarilor din centrele de îngrijire a vârstnicilor.
Ancheta DIICOT vine ca urmare a unei investigații realizate de publicațiile Buletin de București și Centrul de Investigații Media, care a dezvăluit situații de tratamente inumane ori degradante aplicate beneficiarilor din centrele de îngrijire a vârstnicilor.
Potrivit procurorilor, în județul Ilfov au fost constituite două grupuri infracționale organizate începând din noiembrie 2020. Scopul acestor grupuri era exploatarea persoanelor cu dizabilități sau aflate în situații vulnerabile prin supunerea acestora la tratamente inumane ori degradante, exploatarea muncii neremunerate, constrângere și acte de violență fizică.
Prejudiciul estimat în acest dosar se ridică la 5,2 milioane de lei. Inițial, investigația a pornit în urma unei sesizări din oficiu făcute de polițiștii Direcției de Investigații Criminale din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române.
În paralel, autoritățile anunță altă 21 de percheziții, în București și în județele Ilfov și Ialomița, la sediile unor instituții publice și private, fiind acuzate de omisiunea sesizării și abuz în serviciu.
„Din cercetări a reieșit că, din 2021 și până în prezent, două instituții publice publice cu responsabilități în domeniul asistenţei sociale şi protecţiei copilului ar fi atribuit unei asociații, în calitate de furnizor de servicii sociale, mai multe contracte de prestări servicii sociale de tip rezidențial pentru persoanele adulte, încadrate în grad de handicap, cu încălcarea prevederilor Legii nr. 98/2016 privind achizițiile publice, cauzând bugetului propriu un prejudiciu de peste 3,5 milioane de lei. Astfel, s-a constatat că, la momentul atribuirii contractelor asociația în cauză nu îndeplinea cerința privind experiența similară anterioară sau nu deținea licență de funcționare pentru Centrul de îngrijire şi asistenţă pentru persoane adulte cu dizabilităţi în cadrul căruia s-ar fi prestat serviciile contractate, în conformitate cu Legea nr. 197/2012 privind asigurarea calității în domeniul serviciilor sociale” se arată într-un comunicat al DIICOT.
Perchezițiile și audierile fac parte dintr-o acțiune amplă de combatere a traficului de persoane și protejarea drepturilor beneficiarilor din centrele de îngrijire a vârstnicilor, iar autoritățile judiciare continuă să investigheze cazul pentru a aduce în fața justiției pe toți cei implicați în aceste activități infracționale grave.