Un sondaj recent al Băncii Europene de Investiții (BEI) relevă că municipalitățile din Uniunea Europeană își propun să aloce fonduri semnificativ mai mari pentru combaterea schimbărilor climatice și dezvoltarea infrastructurii sociale în următorii ani.
Conform raportului publicat luni, 8 aprilie, 56% dintre autoritățile locale din UE intenționează să investească mai mult în reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră, iar 53% planifică să majoreze bugetele destinate locuințelor publice, școlilor și spitalelor până în 2028.
„Într-o perioadă în care provocările sunt tot mai multe, trebuie să ne asigurăm că fiecare euro investit produce impact maxim”, a declarat vicepreședintele BEI, Ioannis Tsakiris. „Aceasta înseamnă valorificarea soluțiilor de finanțare inovatoare pentru a sprijini municipalitățile în accelerarea acțiunilor climatice și a altor priorități cheie. BEI rămâne angajată să lucreze alături de orașele europene în vederea dezvoltării și implementării instrumentelor de care au nevoie pentru a construi un viitor mai durabil și mai rezilient”, a adăugat oficialul european, conform B1TV.
Studiul, care cuprinde 1.002 municipalități din toate statele membre ale UE, evidențiază o tendință clară spre investiții în sustenabilitate și adaptare climatică. Aproximativ jumătate dintre orașele participante au în vedere măsuri de adaptare la schimbările climatice, incluzând protecția împotriva inundațiilor și incendiilor.
Cercetarea a fost realizată pe un eșantion reprezentativ de municipalități cu populații variind de la câteva mii la câteva sute de mii de locuitori, reprezentând aproximativ 6% din totalul populației UE. Distribuția geografică a inclus 131 de municipalități din Germania, 107 din Italia și câte cinci din Cipru și Luxemburg, deși capitalele naționale și teritoriile din afara Europei nu au fost incluse.
Raportul BEI subliniază că, deși granturile naționale și europene rămân principala sursă de finanțare pentru infrastructura urbană, 61% dintre municipalități explorează opțiuni alternative de finanțare, precum transformarea granturilor în garanții pentru atragerea de fonduri mai substanțiale de la diverse organizații, inclusiv bănci.
O provocare majoră identificată în raport este deficitul de specialiști necesari pentru implementarea proiectelor ecologice. Aproximativ 30% dintre municipalități au raportat lipsa de expertiză tehnică în domenii precum ingineria sau evaluarea de mediu, BEI oferind în acest sens asistență tehnică și financiară pentru depășirea acestor obstacole.
Publicarea raportului a coincis cu o conferință organizată la Bruxelles de Comitetul European al Regiunilor, dedicată nevoilor de investiții urbane din Europa și sprijinirii agendei politice a UE pentru orașe.
Conform datelor BEI, municipalitățile sunt responsabile pentru aproximativ 54% din investițiile publice din Uniunea Europeană, jucând astfel un rol crucial în realizarea obiectivelor climatice ale blocului comunitar.