Premierul Marcel Ciolacu a avertizat că schimbările climatice afectează sănătatea publică, bio-diversitatea și mediul de afaceri, în mesajul său de joi de la „Climate Change Summit”.

Ciolacu a amintit că starea de urgență climatică a fost recunoscută de ONU în urmă cu trei ani și avertizează că este probabil „principala criză” a următoarelor decenii.

Trăim în aceşti ani într-un mediu internaţional şi regional în care crizele se întrepătrund, necesitând abordări diferite şi curajoase. De la criza pandemică, la războiul din Ucraina, la crizele energetice şi geo-politice sau, mai nou, la războiul din Israel, omenirea se confruntă, din păcate, cu o criză profundă de încredere în viitor. Astfel de crize şi provocări necesită abordări integrate şi prezenţa tuturor actorilor internaţionali la aceeaşi masă”, a spus Ciolacu, potrivit B1TV.

Ciolacu a promis că România va lua măsuri pentru a reduce emisiile de gaze cu efect de seră și pentru a se adapta la efectele schimbărilor climatice. Cu toate acestea, va fi nevoie de investiții semnificative și de eforturi din partea tuturor actorilor din societate pentru a face față acestei provocări.

Am văzut şi în acest an, din păcate, efectele schimbărilor climatice asupra României. Fie că vorbim de inundaţii, de secetă prelungită sau de slaba calitate a aerului, schimbările climatice afectează sănătatea publică, bio-diversitatea şi mediul de business. În studiul naţional efectuat în marja acestui eveniment am observat că impactul negativ asupra agriculturii şi poluarea aerului sunt primele două îngrijorări pentru români. Vreau să felicit autorităţile din subordinea Guvernului României şi autorităţile locale pentru măsurile rapide pe care le-au luat. Le încurajez ca, alături de mediul privat şi civic din România, să continuăm dezvoltarea de soluţii pe termen lung”, a mai spus Marcel Ciolacu.

Join the Conversation

1 Comment

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *