Ungaria a anunțat că nu va susține inițiativa Comisiei Europene privind renunțarea la importurile energetice din Rusia, deși recunoaște că nu poate împiedica aprobarea acestui plan dacă decizia se va lua prin vot cu majoritate calificată în cadrul Uniunii Europene.
“Nu vom putea accepta propunerea cu majoritatea calificată, caz în care votul Ungariei împotriva planului nu va conta foarte mult”, a declarat premierul Viktor Orban, explicând că se opune acestei inițiative deoarece consideră că se îndreaptă împotriva Ungariei pentru pozițiile sale divergente față de majoritatea statelor membre, în special cele legate de aderarea Ucrainei la UE, transmite B1TV.
Liderul de la Budapesta a lansat un avertisment sever privind consecințele economice ale acestui plan pentru cetățenii maghiari: “Dacă prețul energiei se va scumpi din cauza măsurii, Ungaria va trebui să plătească încă 2 miliarde de euro anual”, subliniind îngrijorările legate de impactul asupra bugetelor gospodăriilor.
În căutarea de aliați pentru poziția sa, Orban a menționat că împărtășește această viziune cu premierul slovac Robert Fico, care a caracterizat planul european drept o “sinucidere economică” pentru continent.
Deși detaliile concrete ale inițiativei europene nu au fost încă finalizate, Uniunea Europeană intenționează să interzică prin legislație achizițiile de gaze rusești în viitorul apropiat, ca parte a strategiei de reducere a dependenței energetice față de Moscova și de diversificare a surselor de aprovizionare.
Analiștii consideră că, deși opoziția Ungariei se face puternic auzită, mecanismele de decizie ale UE permit avansarea planului chiar și fără acordul unanim al tuturor statelor membre.