Președintele Donald Trump a semnat marți un ordin executiv prin care încearcă să schimbe modul în care sunt administrate alegerile în întreaga țară, în special regulile legate de cetățenie și votul prin corespondență.
Ordinul a stârnit imediat îngrijorare în rândul experților în materie de drept de vot, care au afirmat că este posibil ca președintele să nu aibă nici măcar autoritatea legală de a face unele dintre lucrurile pe care le-a prevăzut în ordin. Dacă i se va permite să intre în vigoare, ordinul ar putea schimba modul în care americanii votează și în care le sunt numărate buletinele de vot cu situații care ar putea priva de dreptul de vot mulți alegători legitimi pentru fiecare potențial alegător ilegitim oprit, transmite Yahoo News.
Ordinul lui Trump afirmă că legea federală obligă toate statele să respingă buletinele de vot care nu au fost primite până în ziua alegerilor, cerând Departamentului de Justiție să “ia toate măsurile necesare pentru a pune în aplicare” această cerință. Măsura pare să vizeze în mod direct statele în care se votează mult prin corespondență, de la California la Alaska.
Ștampila poștei face diferența
În întreaga țară, statele SUA au o mare libertate de a administra alegerile în mod diferit – însă niciunul nu permite numărarea voturilor exprimate după ziua alegerilor. Unele acceptă buletine de vot prin corespondență după ziua alegerilor, cu condiția ca acestea să aibă ștampila poștei până în ziua alegerilor, în timp ce multe altele cer ca buletinele de vot să fie în posesia funcționarilor electorali până la închiderea urnelor. De exemplu, în Florida, un buletin de vot trebuie să fie primit până la ora 19.00 în ziua alegerilor, în timp ce în California, un buletin de vot trebuie să fie ștampilat în ziua alegerilor, dar poate ajunge până la șapte zile mai târziu.
Au fost lansate mai multe bătălii în instanțele federale în legătură cu argumentul “primit până la” versus “ștampilat”, însă legea federală nu a împiedicat în mod explicit statele să aleagă să accepte buletinele de vot sosite târziu, dar ștampilate la timp.
Trump s-a revoltat mult timp împotriva practicilor de vot pe care le-a considerat nedrepte față de el, inclusiv votul prin corespondență. De la alegerile din 2020, Trump a acuzat fraude și a solicitat schimbarea legilor electorale, unele dintre acestea fiind prezentate în ordinul executiv de marți.
Ordinul executiv cere, de asemenea, Comisiei de asistență electorală, o agenție independentă, să adauge dovada cetățeniei la formularul național de înregistrare a alegătorilor. Statele sunt obligate să accepte acest formular național în temeiul legislației federale, dar pot crea în continuare propriile formulare de înregistrare a alegătorilor.
În rândul anumitor grupuri, inclusiv al americanilor săraci și cu venituri mici, o cerință privind dovada cetățeniei poate ridica un obstacol substanțial în calea votului. O altă secțiune împuternicește DOGE, cu ajutorul Departamentului pentru Securitate Internă, să poată cita statele pentru a verifica dacă listele electorale sunt conforme cu legile federale.
În cazul în care statele nu se conformează noului ordin, acestea vor pierde finanțarea federală, se arată în text.
Frauda electorală, preocuparea dreptei
Președintele a citat o preocupare de lungă durată a dreptei ca motiv pentru schimbări.
“Frauda electorală. Ați auzit termenul. Vom pune capăt acesteia, sperăm. Cel puțin, acest lucru va contribui mult la încetarea ei”, a declarat Trump în timpul semnării la Casa Albă, adăugând: “Trebuie să ne îndreptăm alegerile”.
Dar experții în drept electoral, care au observat de mult timp că cazurile de fraudă electorală sunt extrem de izolate și deja urmărite agresiv, au fost imediat îngrijorați de ordin, în special în ceea ce privește autoritatea lui Trump de a conduce comisia.
“Chiar și lăsând la o parte fondul, există o întrebare uriașă cu privire la faptul dacă Trump poate ordona EAC să facă ceva”, a declarat Rick Hasen, profesor de drept la UCLA. “Cred că răspunsul este nu. Dar acest lucru ar putea fi testat în instanță”.
Justin Levitt, un avocat electoral care a lucrat, de asemenea, ca consilier pentru drepturile de vot sub Joe Biden, s-a făcut ecoul preocupărilor lui Hasen, spunând că “marea majoritate a ceea ce face nu este legal”.
Și a spus că este puțin probabil ca Election Assistance Commission să se conformeze. “Nu cred că vor exista trei voturi pentru a executa ceea ce președintele a pretins să se facă”, a spus el.
Hasen a mai spus că orice modificare a formularului de înregistrare a alegătorilor este “uriașă”. El a calificat ordinul drept o încercare de a ocoli Congresul pentru a introduce în formularul federal de înregistrare ideile prezentate în Legea SAVE, condusă de republicani, care impune dovada cetățeniei pentru a vota în alegerile federale. Legea federală anterioară a creat formularul național de înregistrare a alegătorilor, care în prezent cere solicitanților să semneze o declarație sub sancțiunea sperjurului că sunt cetățeni eligibili pentru vot.
“Nu cred că Trump are puterea de a face acest lucru, dar dacă ar face-o ar afecta capacitatea a milioane de alegători înregistrați de a se înregistra și de a vota în alegerile federale”, a declarat Hasen.