Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, s-a întâlnit joi la Chișinău cu președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, pentru a-și arăta susținerea înaintea alegerilor prezidențiale din 20 octombrie și a referendumului pro-UE, relatează Reuters. Cu această ocazie, von der Leyen a anunțat cel mai mare pachet de asistență financiară oferit de Uniunea Europeană Republicii Moldova până în prezent.
Pachetul de ajutor, în valoare de 1,8 miliarde de euro, este destinat sprijinirii reformelor și investițiilor esențiale pentru dezvoltarea economică a țării. Anunțul a fost făcut în cadrul unei conferințe de presă comune cu Maia Sandu, președinta pro-occidentală a Republicii Moldova.
Maia Sandu, care candidează pentru un nou mandat prezidențial, a lansat un referendum ce propune înscrierea în Constituție a aderării la Uniunea Europeană ca „obiectiv strategic”. În acest context, poliția moldovenească a acuzat Rusia de amestec în procesul electoral, acuzații pe care Moscova le neagă, arată PsNews.
„Pot simți pulsul Europei bătând aici. Moldova a demonstrat de nenumărate ori cât de vibrantă este ca parte a Europei. Cred că locul țării dumneavoastră este în Uniunea noastră Europeană”, a scris von der Leyen pe platforma X, unde a publicat și un videoclip cu momentul întâlnirii cu Maia Sandu.
În cadrul conferinței, von der Leyen a lăudat progresele Moldovei: „Moldova a făcut progrese remarcabile de când a devenit țară candidată. Putem începe deja să aducem economia moldovenească mai aproape de a noastră, pentru a contribui la dublarea dimensiunii sale într-un deceniu. Aceasta înseamnă locuri de muncă bune și o calitate mai bună a vieții pentru moldoveni.”
De asemenea, biroul președintei moldovene a subliniat, într-un comunicat emis înainte de vizită, că întâlnirea subliniază relațiile tot mai strânse dintre Chișinău și Bruxelles.
Maia Sandu, care a condamnat ferm invazia Rusiei în Ucraina, a condus eforturile Republicii Moldova de a adera la UE, sperând ca acest proces să fie finalizat până în 2030. Negocierile oficiale pentru aderarea la UE au început în iunie, iar sondajele indică că Sandu are un avans confortabil în alegeri, cu o majoritate a moldovenilor sprijinind integrarea europeană.
Relațiile Republicii Moldova cu Rusia s-au deteriorat în ultimii ani, autoritățile de la Chișinău acuzând Moscova de încercări de destabilizare. La rândul său, Kremlinul a criticat administrația Sandu pentru ceea ce consideră a fi o promovare a „rusofobiei”.