Adrian Zuckerman neagă implicarea Administrației Trump în susținerea lui Călin Georgescu și denunță un atac cibernetic asupra alegerilor din România Adrian Zuckerman, fost ambasador al SUA în România, a respins categoric ideea că Administrația Trump sau Partidul Republican ar susține candidatura lui Călin Georgescu la alegerile prezidențiale din România. Într-o intervenție televizată, Zuckerman a subliniat că astfel de speculații nu au fundament și a atras atenția asupra unui posibil atac cibernetic organizat pentru a influența procesul electoral. Zuckerman: „Nu văd ca Partidul Republican să sprijine o astfel de candidatură” Fostul ambasador, numit de Donald Trump în timpul primului său mandat, a declarat în cadrul emisiunii „Bună, România!” de pe B1 TV: „Nu văd ca Partidul Republican să se implice în alegerile din România, mai ales acum. N-am discutat cu președintele Trump despre acest subiect, dar îmi vine greu să cred că ar susține pe cineva precum dl Georgescu. Informațiile pe care le-am primit confirmă că nici republicanii, nici democrații nu îl sprijină.” De asemenea, Zuckerman a criticat afirmațiile controversate ale lui Călin Georgescu, precum cea conform căreia americanii nu ar fi ajuns pe Lună, și a atras atenția asupra unui posibil „atac de proporții nevăzute prin TikTok și alte platforme” care ar avea ca scop destabilizarea alegerilor din România. Ambasadorul Muraru confirmă lipsa unui sprijin american pentru Georgescu Andrei Muraru, ambasadorul României în SUA, a reiterat că niciun oficial american, fie republican, fie democrat, nu susține candidatura lui Călin Georgescu: „La nivelul autorităților și politicienilor americani, indiferent de partid, nu există un astfel de sprijin. Este un principiu bine stabilit în politica americană de a respinge orice interferență în alegerile altor state.” Context și dezinformări Informațiile false legate de sprijinul american pentru Georgescu, inclusiv presupusa vizită a lui Robert F. Kennedy Jr. în România pentru a lansa o carte prefațată de acesta, au fost demontate public. Ambasadorul Zuckerman a calificat aceste afirmații drept nefondate, iar Muraru a subliniat că legislația americană interzice astfel de acțiuni. Implicarea TikTok și alte riscuri la adresa procesului electoral În contextul unor alegeri tensionate, Zuckerman a atras atenția asupra influenței potențial dăunătoare a rețelelor de socializare. El a denunțat o campanie masivă desfășurată pe TikTok și alte platforme, care ar încerca să manipuleze opinia publică: „Este un atac cum nu s-a mai văzut, ce are ca scop influențarea alegerilor și destabilizarea statului român.” Declarațiile vin într-un moment sensibil, marcând o intensificare a dezbaterilor privind siguranța electorală și influențele externe în politica internă a României.

Parchetul general s-a autoseziat, joi, după desecretizarea documentelor din CSAT. Sunt anchetate posibile infracțiuni în legătură cu campania lui Călin Georgescu. Potrivit unui comunicat de presă, ar fi vorba despre infracțiuni electorale și spălarea banilor. De asemenea, procurorul general a cerut DIICOT să înceapă o anchetă separată.

DIICOT analizează declanșarea unei investigații penale

UPDATE 15.30 Procurorii DIICOT au primit sesizarea procurorului general.

Astăzi, 5 decembrie 2024, Procurorul General al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție a transmis procurorului-șef al DIICOT o solicitare  pentru efectuarea unei analize a informațiilor rezultate în  urma desecretizării documentelor care au fost prezentate în cadrul ședinței CSAT din data de 28 noiembrie 2024 privind desfășurarea procesului electoral pentru funcția de Președinte al României.

În acest context, sunt analizate elementele factuale de natură să determine declanșarea unei investigații penale privind săvârșirea unor infracțiuni aflate în competența DIICOT, conform art.11 din OUG nr.78/2016, a comunicat DIICOT.

Știrea inițială

„În urma desecretizării și analizării documentelor care au fost prezentate în cadrul ședinței CSAT din data de 28 noiembrie 2024 privind desfășurarea procesului electoral pentru funcția de Președinte al României, astăzi, 5 decembrie 2024, Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție s-a sesizat din oficiu în baza indiciilor care relevă posibile încălcări ale legislației electorale și săvârșirea altor infracțiuni conexe.

Cercetările vizează indiciile privind săvârșirea unor infracțiuni electorale care ar fi influențat procesul de vot, prin metode precum coruperea alegătorilor, inclusiv în mediul online, cu scopul de a-i determina să voteze un anumit candidat.

Sesizarea vizează, totodată, și infracțiuni de spălare a banilor în legătură cu posibile nelegalități legate de proveniența și utilizarea sumelor de bani folosite pentru finanțarea ilegală a campaniei electorale a unui candidat de către susținătorii săi.

De asemenea, sesizarea are ca obiect și comiterea unor infracțiuni informatice de competența parchetelor regulare, ca urmare a identificării unor activități în mediul online care au implicat crearea și utilizarea unor conturi false, menite să influențeze opțiunile alegătorilor, acțiuni care au avut potențialul de a afecta exprimarea corectă a voturilor în cadrul procesului electoral.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *