Testele antidrog folosite de Poliția Rutieră dau rateuri serioase
Testele antidrog folosite de Poliția Rutieră dau rateuri serioase

Testele antidrog folosite de Poliția Rutieră dau rateuri serioase. Situația este cunoscută de mai multă vreme, și se raporta la vechile aparate importate de firme din China. Iată însă că hibele acestora apar și la aparatele mult mai moderne intrate în dotarea polițiștilor de câteva luni. Apar rezultate fals pozitive și în cazul consumului unor medicamente, alimente și băuturi nealcoolice absolut legale, astfel că un șofer poate dovedi că e nevinovat doar la testele de sânge.

Situația este îngrijorătoare, mai ales că în perioada sărbătorilor legale, filtrele polițiștilor sunt dispuse în punctele cheie din orașe și drumurile naționale.

Anumite alimente și medicamente pot influența rezultatul testelor antidrog, determinând un rezultat fals pozitiv. Macul, prezent în anumite alimente, precum cozonacul, conține alcaloizi asemănători celor din opiu, astfel că testele de droguri pot indica consumul de opiacee, inclusiv morfină, heroină și codeină, transmite B1TV.

Macul, papaver somniferum, conţine alcaloizi fenantrenici şi izochinolinici, asemănători cu cei de opiu şi atunci la testul drugtest apar cum că s-ar fi consumat opiacee, adică morfină, heroină, codeină. Dacă luăm un energizant, acolo există tot felul de structuri: taurină, derivaţi asemănători cu amfetamina şi iese pozitiv la substanţe stimulante ale sistemului nervos central de felul anfetaminelor. Brânzeturile conţin un aminoacid foarte important şi are o structură asemănătoare, cu amfetamina şi poate să iasă”, a explicat Marius Chipurici, toxicolog, pentru Observator News.

Energizantele, care conțin substanțe precum taurina și derivați asemănători amfetaminelor, pot genera un rezultat pozitiv la substanțe stimulante ale sistemului nervos central. Aminoacizii prezenți în brânzeturi pot avea o structură similară cu amfetaminele, putând induce, de asemenea, rezultate fals pozitive în testele antidrog.

Chinina, conținută în apa tonică, reprezintă un alt factor care poate influența testele de droguri, generând rezultate incorecte.

Este contraindicat să conducem atunci când ne aflăm sub influenţa acestor substanţe, cum ar fi substanţele folosite în terapia psihiatrică, benzodiazepine şi barbituricele precum şi substanţele care se folosesc de obicei în terapia durerii, aceste antialgice, şi mai sunt produsele antitusive”, a explicat Cristian Paparău, medic legist. Chiar și banalul Nurofen luate de un conducător autor generează din ce în ce mai multe rezultate fals pozitive, susțin surse judiciare.

Join the Conversation

1 Comment

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *