Ministrul Agriculturii, Petre Daea, s-a declarat din nou, vineri, împotriva introducerii unor anumite insecte în alimentația cetățenilor europeni.
Acesta a spus că românilor nu le plac astfel de produse și a recomandat consumul de alimente care pot fi produse în mod tradițional în România.
Întrebat ce va face dacă un grup de investitori care doresc să facă în România o fermă de crescut lăcuste sau greieri ar dori să discute cu el, ministrul a replicat: „Nu mă găsesc. Când vin, sunt plecat”, informează news.ro.
„Sunt consecvent în ceea ce spun şi ceea ce fac. Trebuie să înţelegem bine că patrimoniul acesta gastronomic al României trebuie să-l şi păstrăm, să-l valorificăm şi să îl şi dezvoltăm în acelaşi timp. Să-l dezvoltăm prin componenta lui şi să îl dezvoltăm prin ceea ce trebuie să transmitem oamenilor de fiecare dată, în aşa fel încât să conştientizăm că suntem pe un traseu al respectării gusturilor, dar în acelaşi timp să nu ieşim din vadul pe care l-am cunoscut de-a lungul vremii şi pe care l-am făcut de-a lungul vremii. Şi sunt şi constant în ceea ce afirm de fiecare dată şi cu diverse ocazii, spunând tot timpul că nu este cazul să salivăm la orice propunere pe care o fac unii sau alţii şi nici nu putem să salivăm decât dacă ne place şi nouă.
Nu ne plac nici greierii, nu ne plac nici lăcustele. Ne place laptele, ne plac produsele pe care le-am realizat de-a lungul vremii şi pe care le putem realiza în România, ştiind că avem, har Domnului, de toate, avem unde, avem cu ce, avem cu cine să facem hrana necesară populaţiei (…) România a fost, este şi va rămâne o ţară producătoare de cereale şi exportă de fiecare dată, chiar în condiţiile anului acesta extrem de greu din punct de vedere climatic, Romănia a fost capabilă şi este capabilă să-şi realizeze necesarul de consum şi excedent pentru export. Sunt date condiţiile pedoclimatice pe care le avem şi pe care trebuie să le valorificăm. Iar isteţimea, pregătirea şi dotarea tehnică a fermierilor ne dau această posibilitate. Din acest punct de vedere, Romănia va rămâne un exportator net de cereale pe piaţa externă”, a declarat oficialul.
Cum vor fi comercializate alimentele care conțin insecte
Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorului (ANPC) a emis un ordin referitor la comercializarea produselor alimentare care conțin insecte acreditate pentru consum la nivel european.
Ordinul reglementează, printre altele, modul în care aceste produse vor fi etichetate și așezate la raft.
Noile reguli se aplică atât pentru alimentele comercializate în suprafețele de vânzare (magazine alimentare de orice fel), precum și a produselor alimentare finite/mâncărurile preparate şi/sau oferite spre comercializare consumatorului pentru consumul pe loc sau la domiciliu de către unităţile de restauraţie colectivă.
Făina de greieri a apărut și pe rafturile magazinelor din România. Cât costă 100 de grame
Făina de greiere, considerată o excelentă sursă de proteine și aprobată de Comisia Europeană pentru consum uman, a început deja să fie comercializată în România, de o firmă specializată în vânzarea de produse BIO. Prețul nu este deloc unul mic, din contră, pentru doar 100 de grame, trebuie să scoatem din buzunar în jur de 100 de lei
Potrivit descrierii, făina de greieri se obține din greieri mari fară aripi. Un exoschelet nu este încă format, astfel că insectele sunt mai ușor de digerat. Făina proteică din greieri are o ușoară aromă de nucă și este bogată în proteine, scriu comercianții. În plus, nu conține aditivi, chimicale sau conservanți și nici antibiotice „spre deosebire de creșterea animalelor, insectele nu prezintă risc la bacterii”
Făina este făcută 100% din greieri și conține proteine de aceeași calitate ca și carnea de vită (70% proteine), are mai mult omega-3 și omega-6 decât somonul (20% acizi grași).
Petre Daea se opune vehement acestor alimente
Aceasta nu este prima dată când ministrul se opune vehement introducerii insectelor în alimentația cetățenilor europeni, în general, și a celei a românilor, în special.
Recent, acesta le-a recomandat românilor să nu consume făină de greieri, ci, mai degrabă, produse tradiționale.
Daea spune că greierii ar trebui să fie lăsați „să cânte acolo unde sunt” și ne recomandă să consumăm sarmale, cârnați sau ouă.
Comisia Europeană a autorizat, în luna februarie 2022, includerea greierului de casă (Acheta domesticus) ca aliment nou în Uniunea Europeană (UE), potrivit unui comunicat de presă al executivului european. Acesta poate fi consumat în formă congelată, uscată sau pudră.
Astfel, vorbim de o a treia insectă acceptată după ce, în iulie 2021, a fost emisă aprobarea pentru viermele galben uscat, iar în luna noiembrie pentru lăcusta călătoare.
Decizia Comisiei Europene a fost susţinută de statele membre, în data de 8 decembrie 2021, după o evaluare amănunţită realizată de Autoritatea Europeană pentru Siguranţa Alimentară (EFSA).
Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO) a descoperit, în ultimii ani, că insectele sunt o sursă de alimente hrănitoare şi sănătoase cu un conţinut bogat de grăsimi, proteine, vitamine, fibre şi minerale.
Leave a comment