Prețul cepei îl revoltă pe ministrul Agriculturii, Petre Daea, care crede că producătorii români nu au motive să îl ridice, doar pentru că la nivel global este criză de ceapă.
Ceapa în piață și la supermarket a ajuns la 7 lei kilogramul, iar comercianții spun că vine din import, din Olanda și Austria, pentru că nu ar fi suficientă producția pe plan intern.
Ministrul Agriculturii se contrazice cu vânzătorii: „Am fost azi dimineaţă în piaţă la Iaşi, am cumpărat ceapă verde. Ceapă uscată am luat ieri de la Botoşani. Le-am spus producătorilor că nu e în regulă să dai cu 7 lei kilogramul de ceapă, doar pentru că există un preţ mare pe piaţa internaţională. Nu este o criză, ci o atitudine temporară pe care au luat-o cei ce vând acest produs. Sper să se liniştească”, a spus Petre Daea, potrivit B1TV.
Nu numai la ceapa, ci și prețurile verdețurilor de sezon sunt ceva mai mari decât în anii trecuți iar agricultorii pun scumpirile pe seama cheltuielilor mai mari la curent și gaze din timpul iernii.
Kilogramul de urzici se vinde în Piața Obor cu un preţuri cuprinse între 25 şi 30 de lei. Urzicile sunt mai scumpe decât un kilogram de pulpă de porc. Spanacul se vinde cu 8 lei kilogramul, în timp ce loboda, leurda şi ştevia costă fiecare 2 lei / legătura.
În alte zone din ţară, urzicile și verdețurile de primăvară sunt şi mai scumpe. De exemplu, în Piatra Neamţ, unii comercianţi cer chiar şi 50 de lei pentru un kilogram de urzici. În aceste condiţii, mulţi clienţi negociază sau preferă să cumpere mai puţin, la pungi de 5 lei.