Guvernul României elaborează un plan fiscal ambițios, pe care îl va prezenta Comisiei Europene, în vederea reducerii semnificative a deficitului bugetar până în 2031. Ministerul Finanțelor, sub conducerea lui Marcel Boloș, propune o ajustare de 2,21% din PIB și o serie de reforme fiscale ce ar urma să fie implementate din primul semestru al anului 2025.

Obiectivul principal al acestui plan este de a reduce deficitul bugetar la 3% din PIB, printr-o diminuare anuală de 0,74%.

Planul include măsuri de eficientizare a cheltuielilor publice, îmbunătățirea colectării veniturilor și reducerea subvențiilor pentru companiile de stat, menținând în același timp cota unică de impozitare și protejând microîntreprinderile. Guvernul intenționează să controleze depășirile nejustificate de costuri, să efectueze evaluări sistematice ale cheltuielilor și să extindă utilizarea achizițiilor centralizate, pentru a spori eficiența și transparența utilizării fondurilor publice, transmite TVRInfo.

Conform unui alt document, reformele programate pentru primul semestru din 2025 ar putea avea un impact bugetar de 1,1% din PIB. Prin comparație, reforma fiscală din cadrul Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR) are un impact estimat de 2,5% din PIB. Printre reformele deja reglementate în PNRR se numără:

– Reforma fiscală (Jalonul 207);

– Eliminarea facilităților fiscale pentru sectoarele construcțiilor, IT și agroalimentar (Jalonul 208);

– Impozitarea proprietății (Jalonul 237).

De asemenea, planul prevede ajustări pentru microîntreprinderi, cu un impact de 0,01% din PIB în prima jumătate a anului 2025. În a doua jumătate a anului, se vor implementa reforme legate de administrarea taxelor și restructurarea cheltuielilor publice.

Guvernul își propune să mențină un nivel ridicat al investițiilor în perioada 2025-2031, cu un procent de peste 7,9% din PIB în 2025, urmând să scadă treptat la 5% până în 2031, având ca scop sprijinirea creșterii economice și modernizarea infrastructurii. În plus, măsurile de optimizare a cheltuielilor publice includ reducerea subvențiilor pentru companiile de stat și implementarea de contracte mai eficiente prin achiziții publice centralizate.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *