Platforma Invest IMM care le permitea întreprinderilor mici și mijlocii să se înscrie pentru a obține finanțare fără dobândă s-a blocat încă de la lansare, vineri dimineață. Președintele Fondului Național de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici și Mijlocii a spus că platforma a fost supusă unui atac informatic, afirmații susținute și de șeful Cancelariei Guvernului, Ionel Dancă. În prezent, platforma este tot nefuncțională, și este migrată către serverele Serviciului de Telecomunicații Speciale. SRI a început deja o anchetă pentru a stabili cine se află în spatele acestor atacuri.
Aplicaţia Invest IMM, care trebuia lansată astăzi, a fost blocată din momentul deschiderii şi este total nefuncţională. „După ce de ora 5.30 până la 8.30 au fost testate 2.785 de accesări, aplicaţia s-a blocat chiar în momentul deschiderii, la ora 10, când se înregistrau 397.000 de accesări pe minut, în condiţiile în care în România există 475.000 de IMM-uri”, a declarat Dumitru Nancu, director general FNGCIMM, potrivit PsNews. Acesta spera ca până după săbătorile de Paște, platforma să devină funcțională.
Nancu a precizat că nu este sigur dacă este vorba de un atac cibernetic, chiar dacă la prima vedere aşa pare. „Acest volum de trafic a blocat şi site-ul Fondului de Garantare şi pe cel pe care lucrează platforma, chiar dacă vorbim de două servere separate”. El a precizat că timp de două săptămâni a fost testată aplicaţia, timp în care au fost introduse 1.700 de cereri şi nu ar fi fost probleme nici dacă ar fi fost 3 milioane de accesări în această perioadă de timp.
Platforma Invest IMM – verificări SRI
FNGCIMM a apelat la Serviciul de Telecomunicaţii Speciale (STS) şi la Centrul Național Cyberint, structură aflată în coordonarea Serviciului Român de Informații (SRI). „Această aplicaţie este una transparentă şi acum se fac toate demersurile ca, în baza unui protocol de colaborare, să fie transferată către STS şi gestionată de Cyberint, aflată în coordonarea SRI. Poate este greşeala noastră că nu am spus că această aplicaţie funcţionează ca un Registru electronic, în care microîntreprinderile se înregistrează, dosare sunt trimise către bănci. Băncile decide ce IMM-uri se califică pentru imprumuturile fără dobândă şi trimit apoi cererea de creditare către FNGCIMM”, precizează Nancu.
Impactul juridic şi bugetar este zero, iar firmele au timp să se înscrie la credite cu dobândă zero până pe 31 decembrie 2020. La cei 15 miliarde de lei oferiţi de stat drept garanţie pentru creditele care vor fi acordate de cele 22 de bănci înscrise în program nu vor avea acces decât maximum 44.000 de microîntreprinderi.