Comisia Europeană a somat Polonia, Ungaria, Bulgaria și Slovacia
Comisia Europeană a somat Polonia, Ungaria, Bulgaria și Slovacia

Comisia Europeană a somat Polonia, Ungaria, Bulgaria și Slovacia să rosupra cerealelor ucrainene, pentru a lăsa loc unei decizii unitare la nivel de Uniune, a transmis ministrul Agriculturii, Petre Daea, care a explicat că România este țara care are cel mai mult de suferit în urma blocării accesului cerealelor din Ucraina pe piețele celorlalte state.

Dacă cele patru țări nu renunță la restricții, UE nu le va mai acorda sprijin pentru fermieri, a mai spus Daea, care a rezumat o discuție pe care a avut-o miercuri seara cu Valdis Dombrovskis, comisar european responsabil cu politica comercială la nivelul UE, și Janusz Wojciechowski, comisarul pe probleme de agricultură. La întâlnirea online au participat și miniștrii agriculturii din România, Polonia, Ungaria, Bulgaria și Slovacia.

Petre Daea a transmis că, în cadrul acestei discuții, a atras atenția că România are cel mai mult de suferit după ce aceste patru țări au pus embargo pe cerealele din Ucraina: „România are în prezent cea mai mare expunere privind impactul negativ al importurilor din Ucraina, întrucât celelalte state vecine au luat măsuri unilaterale privind interzicerea importurilor.

România se vede amenințată de un aflux si mai mare de cereale din Ucraina, întrucât punctele de ieșire din Ucraina către celelalte state sunt închise. România a rămas principal culoar de tranzit, iar Portul Constanta devine și mai aglomerat”, a afirmat Petre Daea.

Valdis Dombrovskis a somat Polonia, Ungaria, Bulgaria și Slovacia să ridice embargoul pe cerealele ucrainene deoarece acesta încalcă Tratatele de Aderare și Acordul de Asociere încheiat între UE și Ucraina.

Dombrovskis a mai spus că dacă măsura nu e revizuită, propunerile Comisiei Europene de ajutor pentru fermierii din aceste țări nu vor mai fi puse în aplicare.

Miercuri, Comisia Europeană a anunțat va oferi un nou pachet de sprijin, în valoare de 100 de milioane de euro, și o rată de cofinanțare de 200%, pentru fermierii afectați de fluxul de cereale ucrainene.

Join the Conversation

1 Comment

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *