Calitatea aerului din București a scăzut semnificativ în ultimele zile, conform datelor de la platformele de monitorizare a poluării, printre care Aer Live, care utilizează o rețea de peste 40 de senzori amplasați în Capitală și în județul Ilfov.
Pe 26 octombrie, la orele prânzului, toate platformele de monitorizare indicau un nivel nesănătos al aerului, cu o concentrație ridicată de particule în suspensie PM 10 și PM 2,5.
Senzorul amplasat lângă Institutul Cantacuzino a înregistrat o valoare alarmantă de 86 de micrograme de PM 10 pe metru cub, față de 26 micrograme cu o săptămână înainte, pe 16 octombrie – o creștere de peste trei ori. Particulele PM 10 și PM 2,5, provenite din trafic și încălzire, sunt considerate printre cele mai periculoase pentru sănătate, deoarece pot ajunge adânc în căile respiratorii, transmite B1TV.
Specialiștii explică acest fenomen ca fiind unul sezonier, accentuat de pornirea sistemelor de încălzire și intensificarea traficului rutier. „„Sursa principală de poluare e încălzirea, termoficarea. De 5 ani de când măsurăm calitatea aerului, vedem că se întâmplă lucrul ăsta cam la final de octombrie, când începe și termoficarea în București, când încep instalațiile de încălzire să funcționeze, la care se adaugă poluarea tradițională, cea din trafic, salubrizare deficitară, șantiere etc.” a explicat Oana Neniciu, reprezentant Aer Live.
La aceste surse de poluare se adaugă salubrizarea deficitară, lucrările de construcție și lipsa precipitațiilor recente, care contribuie la acumularea poluanților în aer.